Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inventera strålningsfria zoner"

Annons

Miljöpartiet vill i en motion ha strålningsförekomsten i kommunen inventerad och få områden med låg strålning skyddade, så att de kan marknadsföras både till turister och åretruntboende.

Miljöpartiet konstateras att allt fler drabbas av "el-allergi" och att boendeområden med låg strålning är efterfrågade.

Ärendet är extra aktuellt nu under utbyggnaden av nätet för den tredje generationens mobiltelefoni.

Hittills har kommunen fått sju förhandsförfrågningar om att sätta upp nya master, men ännu har inget ärende nått byggnadsnämnden för slutlig behandling.

Det är Tele 2 som ligger i framvagnen och vill bygga master bland annat vid Tallhed, där Luftfartsverket har att yttra sig innan kommunen tar ställning. Master är också på gång i Slättberg, där länsstyrelsen har att yttra sig.

I Emådalen vill byggnadsnämndens arbetsutskott att bolagen sambrukar redan befintlig mast. I Untorp är en anläggning placerad för nära kyrkogården och byggherren är föreslagen omlokalisering liksom för en tänkt mast i Hansjö.

- Luften förefaller ha gått ur telecombranschen, säger byggnadsinspektör Harlan Grannas, som handlägger de här frågorna i Orsa.

- Det var lite tryck genast när Post- och Telestyrelsen hade delat ut licenserna för 3G, men vi har inte hört något mer efter de inledande diskussionerna kring placeringen av de sju preliminära anläggningarna.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons