Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare välkomnas

Annons

Glesbygdsverket konstaterar att svenskar med utländsk bakgrund som bor i gles- och landsbygdskommuner tycks ha lättare att hitta jobb än samma grupp i tätortskommunerna.

Många av landets kommuner försöker aktivt värva nya invånare för att bättra på ett sviktande befolkningsunderlag. Glesbygdsverket har gjort en riktad enkät till alla kommuner utanför storstadsområdena. På den svarar 118 av 232 kommuner att de aktivt värvar nya invånare. 16 av de värvande kommunerna vänder sig medvetet till personer med utländsk bakgrund.

Invandrare har stått för 90 procent av befolkningsökningen i Sverige de senaste tio åren. Därför är de en viktig resurs att arbeta med även för gles- och landsbygdskommuner.

Glesbygdsverket har sammanställt enkätsvaren i en rapport som inom kort kommer att överlämnas till regeringen.

Älvdalens kommun är den enda från Dalarna som finns med bland de 16 som uppger att de medvetet värvar invånare i invandrarleden.

Tidningen har frågat kommunalrådet Herbert Halvarsson (s) vilket upplägg Älvdalens kommun tänkt sig för att ta emot nya kommuninvånare ?

- Vi är med i ett projekt "Enad kraft" där vi försöker koppla ihop bostadssituationen med behovet av arbetskraft. I Särna har vi ett tiotal tomma lägenheter och det är främst där vi hoppas kunna fylla bostäderna och samtidigt även kunna erbjuda arbete. Vi har där kontakter med bland annat Idre Fjäll, men även i vår egen verksamhet finns behov av arbetskraft, exempelvis inom hemtjänsten, säger han.

Han tillägger att det i Älvdalens kyrkby samt i Idre snarare är brist på bostäder och här finns behov av nyproduktion.

Särna är alltså platsen som kan få ökad livskraft med hjälp av nya svenskar om kommunens planer går i lås. Det är ett tiotal invandrarfamiljer som i en första omgång välkomnas till Älvdalens kommun.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons