Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för vaktstyrka i Säter låg

Annons

Bara sjutton personer, inklusive polis och media, kom till Coriandergården för att diskutera en idéell vaktstyrka i Säter. Intresset tycks inte vara så stort för att lösa problemen med bränder, inbrott, våld, droger och skadegörelser som kantat den gångna sommaren.

Enligt deltagarna är folk rädda för att gå ut kvälls- och nattetid i Säter. Flera deklarerade att de inte tänker ställa upp med egen bil om det blir en privat vaktstyrka på grund av att de kan bli igenkända. Dessutom ifrågasattes om det går att samla tillräckligt många för att en kontinuerlig bevakning ska kunna genomföras.

Tidigare fanns en bevakningsstyrka i Säter som försvann på grund av att ingen ville ställa upp. Risken är uppenbar att det ska upprepas enligt flera av mötesdeltagarna. Frågan är om Säters kommun kan ställa upp med pengar för att bevaka kommunen.

Kommunens säkerhetsansvarige Torbjörn Orr kunde inte svara på den frågan. Däremot berättade han om den gångna sommarens bränder, skadegörelser och annan brottslighet då kommunen tillsammans med bland annat det kommunala bostadsbolaget anlitade en bevakningsfirma.

-Vi upptäckte mycket annat som exempelvis barn som var ute hela nätterna och som vi rapporterade till de sociala myndigheterna, sa Torbjörn Orr.

Från polisens sida kan man ställa upp med bland annat juridisk kunskap till de som vill ingå i en framtida bevakningsstyrka.

-Man måste hitta rätt människor till det här uppdraget. Det gäller att inte ingripa bara notera och rapportera vidare till polisen. Vi vill inte se folk med bollträn, handfängsel eller någon älgstudsare i bakluckan, sa Stig Brunell.

Hedemora har sedan länge en aktiv bevakningsstyrka som fungerar. Säter skulle kunna skapa något liknande men med utgångspunkt från kommunens möjligheter.

Ordföranden för mötet Marie-Louise Boström, socialdemokrat och ledamot i lokala borttsförebyggande rådet redogjorde för Hedemoramodellen. Något som fick Stig Brunell att föreslå en "Sätermodell".

Hur en sådan modell ska se ut får vänta då en utredning av ett tidigare mötes krav och förslag ännu inte har utretts. Det är Urban Falk som har i uppdrag att utreda och sammanställa de frågorna.

Gruppen beslöt att sammankalla till ett nytt möte i framtiden för att försöka lösa problemet med nattbevakning i Säter.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons