Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internetproblem - då lyfter vi luren

Annons

På fyra år har antalet ärenden till Faluns konsumentsekreterare Veronica Lidman Ek ökat rejält. Från 1 114 ärenden 2001 till 1 289 förra året. Det vanligaste sättet att komma i kontakt med konsumentrådgivaren är fortfarande att ringa men det blir också allt vanligare att mejla.

Det konsumenterna framför allt behöver hjälp med är reklamationer och tvister. Ungefär två tredjedelar av samtliga ärenden rör detta, ofta har då redan konsumenten själv försökt att lösa problemet och varit i kontakt med handlaren.

Vanligaste förfrågan handlar om reklamationer för bilköp, 13 procent. Därefter följer internetrelaterade problem som modemkapning och klagomål på bredbandsbolag. Problemet med modemkapning har dock minskat något 2004 jämfört med 2003.

Andra vanliga reklamationsförfrågningar rör hemelektronik och klagomål på boendereparationer och underhåll. Under 2004 har dessutom klagomålen på kläd- och skoinköp ökat, likaså har missnöjet med telefontjänster, bankrådgivning och privata försäkringar ökat.

Falun satsar jämfört med övriga kommuner i Dalarna ganska lite på konsumentvägledning. Det är bara Vansbro som inte har någon konsumentvägledning alls som är sämre.

Konsument Falun sysslar också med budget- och skuldrådgivning. Kommunen är enligt lag skyldig att ha den här typen av stöd för att hjälpa skuldsatta människor att långsiktigt lösa sina problem.

Antalet hjälpsökande ökade förra året med 22 jämfört med året innan. Totalt arbetade man med 134 ärenden. Det är ungefär lika många män som kvinnor som söker hjälp, ofta är det personer i 40-årsåldern som är ensamstående med barn.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons