Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internetbaserat system underlättar förlagsarbete

Annons

Just nu samarbetar firmorna kring ett projekt som de tror kan röna stor uppmärksamhet i hela Sverige.

Det var i maj som Opulus press flyttade sin verksamhet från Uppsala till Grangärde. Sedan dess har två personer anställts.

Företaget ger ut avancerade vetenskapliga tidskrifter som säljs i 80 länder över hela världen.

- Inom de områden vi ger ut skrifterna är vi rankade som en av de fem bästa i världen, säger företagets ägare, Jost van der Maarel.

Han har drivit företaget i 12 år, och kundkretsen består till största delen av universitet och privata forskare.

- På grund av den avancerade nivån på de texter som publiceras tar det lång tid från det av vi får in ett manus till dess att artikeln kan publiceras, säger van der Maarel.

- När vi får in manuset så skickar vi det vidare till chefredaktören i Nya Zeeland. Han väljer ut en ansvarig utgivare, som sedan får till uppgift att hitta tre referenser som kan läsa igenom texten och ge ett omdöme. När den ansvarige utgivaren får in referenserna tar han ställning till om texten ska publiceras eller inte. Den informationen för han vidare till chefredaktören och textförfattaren.

- Även om texten ska publiceras, måste författaren i de flesta fallen göra en, två eller tre revisioner innan artikeln är färdig. Mellan varje ändring går texten genom samma process som den första gången.

- Processen tar ungefär ett år, och är mycket svår att överblicka, påpekar van der Maarel.

Vägg i vägg med Opulus press kontor ovanpå Grangärdegården, finns dataföretaget Access Specialist. De utvecklar, bygger och säljer sedan två år tillbaka databasapplikationer. Redan innan Opulus press kom till Grangärde inledde de två företagen ett samarbete.

- För ett år sedan började Access Specialist titta på hur problemet kan lösas med hjälp av en internetbaserad databas, konstaterar van der Maarel.

Sedan dess har Peter Cyrillus på Access Specialist arbetat sporadiskt med problemet.

- Vi har kartlagt hur processen går till, för att sedan föra över allt till ett program på datorn, berättar han.

Genom programmet sköts hela korrespondensen via e-post. Databasen gör det också möjligt för såväl författare som chefredaktör och administratör att se exakt var i kedjan manuset befinner sig.

- Det här kommer att underlätta oerhört för oss, säger van der Maarel.

- Målet är att databasen ska medföra att tiden från att manuset kommer in tills att det hamnar i tryck minskas från ett år till ett halvår.

Systemet beräknas tas i bruk någon gång under hösten, och till våren ska programmet även kunna säljas till andra förlag.

- Det finns många i Sverige som sitter med liknande problem, så det här kan komma att få genomslag i hela Sverige, avslutar Jost van der Maarel.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons