Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationell pata till Rättvik

Annons

Maj-Siri Österling är verksam konstnär i Frankrike och i Sverige. På en ö i floden Loire vid staden Tours har hon tidigare uppfört ett liknande konstverk, en norrbottnisk pata.

- Idén kom när vi satt och pratade om den kommande sommarutställningen, som Maj-Siri ska genomföra i Rättviks kulturhus. Jag tänkte direkt att en pata skulle vara något för Rättvik och Helsingland, säger Kallur.

Efter en kontakt med presumtiva sponsorer var projektet ekonomiskt i hamn. Bland annat ställer skogsbolagen Stora timber och Bergvik skog upp med materialet, barkade furor.

- Vi har fått stöd och hjälp över förväntan. Träden är redan barkade. Om en vecka börjar bygget och färgläggningen, säger Kallur.

Maj-Siris barndomstrakter är Tornedalen, i Muonionalusta församling. Varje år deltog de vuxna i hennes hemby i arbetet med att sätta upp den årliga patan över Torne älv.

- Jag har självklart inspirerats av det. För fem år sedan fick jag möjligheten att uppföra en konstnärlig variant på en pata i Frankrike. Den har tagits emot väl, och nyttjas nu som utflyktsmål av många. Staden Tours har hyrt konstverket i fem år, och vill hyra den fem år till. I sommar arrangeras även en lokal kulturfestival, med patan som centrum, säger Maj-Siri.

I Rättvik blir patan lika lång och stor som den i Frankrike, 60 meter. Den ska målas, resas, förankras och pluggas ihop med start nästa vecka.

- Om man ser bilder på patan i Frankrike slås man av att den passar Rättvik så bra. Den går i Rättviksdräktens färger. Den sammanbinder Rättvikshantverk som timring och gärdsgårdsbindning. Den påminner om en hässja i byggnadsteknik. Som gjort för Rättvik, säger kulturchef Märta Kallur.

Den femte juli arrangeras en invigning av konstverket.

- Den kommer att ligga i blickfånget för resande på riksvägen. Den kommer locka till stopp och besök i Rättvik. I samband med invigningen ska vi ordna en minikulturfest på Helsingland i samarbete med Folkmusikens hus och Musik vid Siljan. En riktig folkfest, säger Kallur.

Förutom patan ska även andra konstverk placeras ut i Siljan, i form av ett tiotal röda stiliserade fiskar i jätteformat. Från Kulturhuset ska en konstgjord bäck, i form av blåfärgat grus och målarfärg, rinna till patan på Helsingland. Allt för att lotsa konstbesökare rätt.

- Om detta blir något permanent konstverk i Rättvik vet vi ännu inte. Patan blir i alla fall vara kvar över hösten, säger Märta Kallur.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons