Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationell Jägerstämma

Annons

Danmark, Finland, Holland, Island och USA var representerade på något vis, även om några av de före detta utlänningarna blivit svenskar som exempelvis Julia Ferneborg, USA och Anna Nordin, finlandssvenskar. Jos Koning som spelar irländskt i gruppen High Tide tillsammans med Julia och Bertil Ferneborg är holländare men sedan många år svensk på somrarna då han bor i Sågen.

Det holländska paret Ton van den Heuvel och Rita Pollen hade varit i Östersund och lärt sig dansa polska. Då de var på väg hem fick de se en skylt om spelmansstämman så de åkte upp till Jägervallen och slog upp sitt tält där. Ton spelar fiol och Rita dragspel.

- Vi är intresserade av både dans och musik, berättade de.

Redan innan stämman startade officiellt klockan 18 hade buskspelet börjat med lite irländsk musik och så Julia Ferneborgs Nattskift på pizzafabriken, det går tydligen att göra folkmusik av allting om inspirationen är den rätta.

Leo Sydborn som presenterade de medverkande spelmännen överlåt åt Bertil Ferneborg att leda allspelet som började med Äppelbo gånglåt och slutade med Järna skänklåt.

Det här var en liten stämma och samma personer återfanns i flera av de spelmanslag och konstellationer som framträdde, men det var som sagt gemytligt på den fina gården Jägervallen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons