Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationell enighet kring Darfur

Annons

Carl Bildt tar måndagens Darfur-konferens i Paris som ett tecken på förnyad fredsenergi för det sudanesiska området.

På franskt initiativ samlades representanter för ett 20-tal länder, bland annat USA, Kina och Ryssland, för att diskutera krisen i Darfur i västra Sudan.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och EU:s utrikespolitiskt ansvarige Javier Solana deltog i konferensen, som var ett sätt att visa det internationella samfundets vilja att ta itu med konflikten som hittills kostat en kvarts miljon människor livet och tvingat 2,5 miljoner människor på flykt.

Varken de sudanesiska parterna eller Afrikanska Unionen, som har fredssoldater i Darfur, deltog dock i konferensen.

Mötet behandlade den humanitära katastrofen i Darfur och det internationella stödet till en återuppbyggnad av regionen. Även krisens regionala dimensioner togs upp _ fyra års strider har påverkat både Tchad och Centralafrikanska republiken.

Kinas närvaro blev mycket uppmärksammad _ landet köper över hälften av den olja Sudan producerar och säljer vapen till landets ledning, och har därför varit motvilligt till att införa sanktioner.

Enligt Bildt visade Kina dock ingen avvikande hållning i frågan kring Darfur.

För närvarande patrullerar 7|000 man från AU i Darfur, ett område lika stort som Sverige och Danmark tillsammans. Helt nyligen gav dock Sudan, efter månader av förhandlingar, klartecken till FN:s säkerhetsråd att sätta in en fredsbevarande styrka på 23|000 soldater och poliser från både FN och AU. De här insatserna diskuterades också på måndagen.

Sverige och Norge har tidigare erbjudit att skicka en gemensam ingenjörsbataljon på omkring 450 soldater som skulle ägna sig åt att bygga upp infrastrukturen.

Den så kallade "utvidgade kontaktgruppen" kring Darfur ska träffas igen i New York i september.

TT

Mer läsning

Annons