Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationaldagen

Annons

Nationaldagsfirandet i Tingshusparken på eftermiddagen lockade en stor publik. Kammarkören och Andreaskören sjöng fosterländskt om Sveriges ära och svenska folket. Inte fullt så fosterländskt var Mora spelmanslag som klämde i med Gärdebylåten och så lokalt som något kan bli var väl Billy Opel som sjöng om våndan för att behöva klyva ved. Han hade hjälp av basisten Bert Kadett. Landshövding Ingrid Dahlberg hade tidigare invigningstalat om Sverige som ett hus med öppna fönster som släpper in friska vindar utifrån.

Det var lite kulet i Tingshusparken men dansgruppen Conztella värmde med sin intensiva rytmiska afrikanska dans. Moratjejerna i gruppen hade förstärkning av dansaren Adam Coly från Senegal.

Enligt programmet skulle det också bli magdans men den var inställd så publiken fick i stället höra rytmer från Kurdistan och Afganistan. Dessutom blev det irländsk folkmusik och ungerska och svenska folksånger, samt rockmusik. En skaplig blandning av Mora, Dalarna, Sverige och världen utanför våra gränser.

Så var det det där med Gustav Vasa och bilisten. Nationaldagsfirandet har åtminstone till en del med Gustav Vasa att göra, han blev visst kung den 6 juni. Nationaldagen till ära kom han i en vikingabåt och klev iland vid kajen.

Tillsammans med spelmän, fanbärare och nationaldagsfirare i allmänhet tågade Gustav iväg mot Vasaloppsmålet. Det hela gick bra ända fram till korsningen vid klockstapeln. Från Älvdalshållet kom några bilar som inte hann undan riktigt innan kortegen kom. Gustav Vasa sade någonting till föraren i den sista bilen och denne öppnade dörren och tilltalade Gustav med en svordom och idiot. På 1500-talet hade nog inte Gustav funnit sig i ett sådant svar, men tiderna förändras.

Den ilskne bilisten fortsatte mot sitt mål och Gustav och kortegen tågade mot sitt, devisen om fädrens spår och framtids segrar.

En del av upploppet var täckt av snö där några kända politiker åkte skidor liksom barn. Politikerna tävlade och i finalen fick centerpartistiske kommunalrådet Lars Matsson Frost se sig slagen av socialdemokraten och samarbetspartnern Bernt Persson.

Det här var en del av allt som hände under dagen.

- Vi lever i en alltmer gränslös värld, konstaterade Ingrid Dahlberg och detta fick också komma till uttryck då nationaldagen firades i Tingshusparken.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons