Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intern s-träta offentlig på internet

Annons

Enligt socialdemokraten Carl-Johan Svensson har kultur- och fritidsnämndens ordförande, Ingvar Henriksson (s), anklagat honom för att föra moderat kulturpolitik och Svensson har ifrågasatt verksamheten på Haffas.

Debatten inleddes för knappt en månad sedan av en "undrande Ludvikabo" som tyckte det var konstigt att kultur- och fritidsnämnden skulle spara på personal samtidigt som förre chefen Tommy Sellstedt har egen verksamhet med ett eget verksamhetskonto.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson, som förklarade detta med att alla anställda har rätt till uppsägningstid, förnekade kontot och svarade att kommunen fått särskilda projektpengar till Sellstedts jobb.

Då reagerade Carl-Johan Svensson:

"Som förtroendevald politiker i kommunen, kan jag inte låta bli att reagera. Visst belastar Tommy Sellstedts lön budgeten för kultur och fritid. För övrigt finns det mycket inom kultur och fritid som är till belastning för övriga nämnder och förvaltningar", skrev Svensson.

Han avkrävdes förklaring och svarade verksamheten Haffas. Han avslöjade i svaret den interna s-trätan som kom i dagen på arbetarekommunens budgetdiskussion i Cassels:

"Ingvar påstod att jag hade moderata uppfattningar när det gäller kultur- fritid"

Henriksson vill inte kommentera vad han menar med moderata åsikter:

- Vad Svensson menar när det gäller Haffas vet jag inte. När det gäller Calle Svenssons utspel om att kultur och fritid belastar andra förvaltningar får han stå för detta, säger Henriksson till NLT.

Carl-Johan Svenssons säger till NLT att han är god socialdemokrat men han tycker i ett läge med kärv kommunal ekonomi att det är viktigare att slå vakt om omsorgen om handikappade och äldre än att försvara kulturen.

- Jag blir anklagad för att vara moderat bara för att jag gav exempel på att vi kunde spara på kulturen. Det går att hitta privat sponsring av konstutställningar och kulturmixen och då tyckte han att jag var som moderaterna i landstinget.

- Det här med Haffas kan man också spara på. Vi har pengar till ungdomskonsulenter i miljonklassen. När det gäller Haffas tycker jag att man i dessa besparingstider ska ställa verksamheten mot nedläggningen av fritidsgårdarna. Men jag uppfattar att Haffas är fredat område som inte går att diskutera mot verksamhet i andra förvaltningar, säger Svensson.

Nu har ett anonymt brev kommit med anklagelser mot Carl-Johan Svensson för att han inte lever som han lär. Vård- och omsorgsnämnden ska på utbildningsdag och bo på Säfsen i Fredriksberg, vilket Svensson reserverat sig mot:

"Sedan har han mage att själv medverka på samma resa trots att han reserverat sig. Vilket förtroende har han då", heter det i det anonyma brevet.

- Jag reserverade mig mot resan då jag tycker att vi ska ta till oss kommunrevisionens kritik om att vi inte håller budgeten. Det hade gått att anordna den här utbildningen till något lägre kostnad i Ludvika, men jag var ensam om att driva detta. Att jag trots detta deltar i en utbildningsdag är väl inget att uppröra sig över, säger Svensson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons