Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiv valaktivitet i stadshuset

Annons

Ett par vallokaler är nya för i år, liksom chansen att få ett nytt röstkort på stadshuset, när man just drabbats av panik inför insikten att "originalet" kommit bort...

Valkretsarna i Ludvika har inför årets val bantats från 3 till 2. Det innebär i sin tur att 51 mandat blir 45, medan antalet ledamöter i kommunfullmäktige minskar med samma antal. Eftersom gränserna mellan valdistrikten ändrades i samband med bantningen, kommer det att bli svårt att göra direkta jämförelser med tidigare års valresultat i mandat.

Det finns 21 valdistrikt i kommunen. Nytt för i år är att även alla centralortens valdistrikt har namn, i stället för som tidigare år nummer.

- Det är ett krav från länsstyrelsen, förklarar Marianne Gidlund, sekreterare i valnämnden, och dessutom ansvarig för planering, samordning och genomförande av valet.

Vallokalerna är följaktligen också 21. Tidigare kunde man rösta i Tingshuset, men den rollen har nu övertagits av Församlingsgården, för valdistrikt Ludvika Ulrica.

Nytt är även valdistrikt Karlberg, som har sin vallokal på Marnäsliden. I Grängesberg har man slagit ihop Östra 1 & 2 till Öraberget, där väljarna beger sig till kommunalhuset.

Antalet röstberättigade inför årets val i kommunen är 20 498 till riksdagsvalet, medan 20 839 får rösta kommunalt.

Att antalet skiljer beror bland annat på hur länge personen varit skriven på sin nuvarande bostadsort.

Förstagångsväljarna i Ludvika är 1 102 till riksdagsvalet och 1 120 till kommunalvalet. Störst andel förstagångsväljare har valdistrikten Knutsbo och Högberget, med 103 respektive 91 som får rösta kommunalt. Fredriksberg och Kyrkbyn har de lägsta antalen unga väljare.

Förra valet röstade 78,27 procent av alla röstberättigade i kommunen, en ganska normal siffra jämfört med övriga landet.

Poströsterna hamnar före valet i Stadshusets källare, där de på valdagen körs ut till det distrikt där de hör hemma. Även de räknas när vallokalerna stängt på valkvällen. I Ludvika poströstade 1998 fler än 6 000 personer.

- Det är en tredjedel av de röstande, en ganska stor andel, konstaterar Marianne Gidlund.

Bland årets skörd poströster, som på torsdagen var uppe i drygt 3 000, har Marianne vid sortering i nummerordning noterat att poströstning inte tycks locka unga väljare.

- Varje väljare har ett nummer i ena hörnet på sitt röstkortskuvert. Den äldsta i distriktet har nummer 1, sedan ökar siffran med sjunkande ålder.

Så här strax innan valet upptäcker många att de inte kan hitta sina röstkort.

- Det är inte ovanligt, ler Marianne, som lugnande nog kan meddela att det inte är för sent att få ett nytt röstkort, ens lördagen den 14.

Alla uppgifter finns tillgängliga i dator på stadshuset, där man också skriver ut nya röstkort, en syssla som tidigare var skattemyndighetens ansvar.

På söndag kulminerar förstås aktiviteten bland valarbetare.

- Det är 5 valförrättare i varje distrikt, här i stadshuset är det 10. Det blir sammanlagt 115 - 120 personer som är igång på själva valdagen.

För Marianne Gidlund blir valdagen lång. Runt 07.30 ska hon finnas på plats i stadshuset.

- Då ringer jag runt till alla vallokaler och prickar av att de är där för att öppna.

Sedan ska hon köra ut poströsterna till respektive distrikt.

När vallokalerna stänger börjar ett intensivt rösträknande på plats.

Runt 22.00 - 22.30 börjar de färdiga resultaten droppa in i stadshuset.

- De överlämnas personligen av två representanter från varje valdistrikt. Sist kommer Fredriksberg, som har längst resväg.

På måndagen ska Marianne, tillsammans med valnämndens ordförande Wivi-Anne Hellström, ge sig av till Falun för att lämna resultaten.

Men valet är inte riktigt över ens då.

- På onsdagen har vi "onsdagsräkning". Poströster som underkänts i vallokaler kommer tillbaka, för att slutligen bedömas. Den förrättningen är offentlig.

Eftersom poströstningen kan ske även på valdagen så blir det en naturlig fördröjning av resultaten, upp till flera dagar när det gäller röster från utlandet.

- Det har hänt att poströsterna "vägt över" så att resultatet ändrats, avslöjar Marianne Gidlund.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons