Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration på tapeten

Annons

Just nu pågår en utbildning för projektledare på Brunnsviks folkhögskola. Utbildningen heter "Dialog för lika värde" och en av de 14 som går utbildningen är Emma Carlström från Växjö.

- Integration handlar om mer än att invandrare ska integreras i det svenska samhället. Det handlar om att alla svenskar ska kunna leva tillsammans, säger Emma Carlström.

En del i utbildningen till framtida projektledare var att ordna kulturdagarna där deltagarna kom från olika fackföreningar, politiska föreningar, arbetarekommuner och ungdomsföreningar.

Totalt deltog ett hundratal personer från hela landet. Arrangemanget bjöd på flera seminarium men också olika kulturella upplevelser i form av dans, musik, teater och inte minst mat. Emma Carlström påpekar att diskriminering är ett brett ämne och det är svårt att säga om det minskar eller ökar.

- Ju mer jag lärt mig ju mer lägger man märke till det, konstaterar hon.

Det finns också möjligheten att det finns grupper som är diskriminerade utan att någon vet om det för att de inte har någon talesperson som hörs.

Några av de seminarium som hölls under helgen var om "Indianer och vita", "kolonialism och imperialism", och om "Fördomar om religion".

Att invandrarfientliga partier tar mer plats i landets olika kommunfullmäktige är något som oroar Emma Carlström.

- Det måste diskuteras och göras synligt.

Tanken med helgens verksamhet är att inspirera deltagarn till nya projekt och i dessa inkludera ungdomar men också barn som behöver få information och kunskap om vad diskriminering är och vad lagarna säger.

- Redan sent under mellanstadiet bör barnen få kunskap.

Andra viktiga bitar är att människor vågar säga ifrån när de upptäcker att någon blir diskriminerad.

- Det kräver mod. Att säga ifrån på sin arbetsplats till exempel kan ofta påverka hela arbetsklimatet, konstaterar Emma Carlström.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons