Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte värdigt en rättsstat"

Annons

Detta är bakgrunden till att de fackliga företrädarna på häktet åter väcker frågan om att bygga ett fängelse vid Tallen-området. Men de vill inte bara ha en anstalt, de vill kombinera den med häkte och frivård.

Seko-facket har skickat ett öppet brev till ministrar och politiker. På måndagen fick socialdemokraterna Barbro Hietala Nordlund och Kurt Kvarnström information och guidning runt celler och rastgårdar.

Det är trångt och nedslitet bakom låsta dörrar och smala fönster i polishuset i Falun. Till sommaren skapas åtta nya platser genom en ombyggnad, men det är en droppe i havet.

- Vi har en ständig överbeläggning på 15 till 20 platser det senaste året, säger Ingvar Änges som är vårdare på häktet.

Det innebär att så många häktade tvingas vara kvar i det som polisen kallar fyllearresten. Här finns inte vatten, tv, radio och tidningar. Ofta luktar cellerna av spyor och urin. Enligt lagen ska människor som grips sitta där i max tre dagar, nu händer det att de får sitta upp till tre veckor i de kala cellerna.

De som inte får plats i Falun får sitta i Borlänge, där de inte har tillgång till sjuksköterska.

- Så här har det varit konstant det senaste året, det är inte värdigt en rättsstat. De häktade får leva under otroligt dåliga förhållanden, utan de rättigheter som de har enligt lagen, säger advokaten Björn Henriques.

Arbetssituationen för de anställda är också pressad. Hot och våld mot vakter blir allt vanligare. Sjukskrivningarna ökar och det är svårt att rekrytera ny personal. När psykvården drar ner så får man ta emot människor som egentligen skulle ha sjukvård.

- Det går på Guds försyn, vi är tacksamma så länge inget händer, säger Susanne Södergren.

Att facket nu slår ett slag för en kriminalvårdsanstalt handlar om kvalitet. Ett fängelse och häkte i samma byggnad skulle ge större till flexibilitet. Man skulle få möjlighet att skilja unga brottslingar från garvade. Alla transporter hit och dit kostar tid och pengar.

Rolf Back vittnade om hur mycket tid hans kollegor får ägna åt att skjutsa häktade mellan olika orter, och hur förhörsledare får ägna timmar åt att åka mellan Borlänge och Falun. Förra året gick 1,1 miljon kronor till privata vaktbolag för arrestbevakning. De tio år gamla ritningarna visades upp för de besökande riksdagledamötena. Västerås som vann dragkampen om fängelset, men tomten vid Tallen finns kvar. Och det är fullt på alla anstalter i Sverige.

Socialdemokraterna Barbro Hietala Nordlund och Kurt Kvarnström lovade att ta med sig frågan till Stockholm, och att konferera med övriga riksdagledamöter från Dalarna.

- Nu har vi blivit insatta i frågan och kan börja agera på flera olika sätt, sade Barbro och Kurt.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons