Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte trygga i trafiken

Annons

Hon och tre andra från samma organisation demonstrerade i går i centrala Falun. De samlades vid korsningen Trotzgatan/Bergskolegränd för att manifestera sin motvilja mot ombyggnader som leder till att ljudsignalerna försvinner. Just den korsningen var väl vald. Fyrvägskorsningen med trafiksignaler byggs om till en rondell utan något signalsystem.

Mattias Ohlson, som också är synskadad, tycker inte om för-ändringen. Han känner sig mer trygg om han kan höra när han ska gå.

- Som synskadad ransonerar man med de utflykter man gör för att man känner sig osäker, sade Mattias Ohlson.

Intill stod Helena Fridlund, vid hennes fötter låg ledarhunden Line. Helena hade en megafon i ett band runt halsen. Den hade hon tänkt att använda för att påkalla politikernas och tjänstemännens uppmärksamhet.

Megafonen behövde hon inte använda. Kommunens högste tjänsteman inom området, gatuchefen Anders Liljekvist, hade gått från sitt tjänsterum för att diskutera med den protesterande gruppen.

Han meddelade att kommunen hade försökt att göra en helhetsbedömning av alla åsikter när de beslutade sig för att ta bort trafiksignalerna.

Det går att ha ljud- och ljussignaler även vid en rondell men det stoppar upp trafiken. Kommunen har grävt ned rör vid korsningen för att på ett enkelt sätt kunna dra fram kablar till eventuella ljud- och ljussignaler om det skulle visa sig att det blir alltför stora problem för de synskadade.

Förhoppningen är att röret inte ska behöva användas.

Det är inte av ekonomiska skäl som signalstolparna har tagits bort. Kommunen anser att signal-erna stoppar upp trafiken och ger en falsk trygghet.

Ljud- och ljussignaler kan vara ett hinder av andra skäl. Kommunen har noterat att gångtrafikanter och cyklister trycker på stoppknappen alldeles i onödan. Det sker främst vid Västra skolan.

Anders Liljekvist påpekade att Eskilstuna kommun byggt en rondell med ljudsignaler men att man ångrat sig där. Det misstaget vill man undvika i Falun.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons