Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte sjukdomen utan arbetsförmågan

Annons

Svar till Lars Gropman,

den 29 december:

Delar av den diskussion om sjukförsäkringen som förs i vårt och andra län utgår från felaktiga förställningar om regelverket i försäkringen och om vad försäkringskassan kan besluta om.?

Under hösten har vi försökt

berätta om detta i två informationsfilmer. De utgår från det grundläggande begreppet i sjukförsäkringen, nämligen arbetsförmågan. Devisen är: " Vi frågar inte hur sjuk du är utan efter arbetsförmågan. "

Det är alltså inte sjukdomen i sig, eller det lidande den för med sig, som ger rätt till ersättning från sjukförsäkringen utan just bristande arbetsförmåga. Detta oavsett om man har ett arbete eller inte.

Under våren kommer försäkringskassan i samverkan med arbetsförmedlingen intensifiera arbetet med att stödja återgång i arbete. De som varit sjukskrivna lång tid eller har tidsbegränsad sjukersättning kommer på nytt att få sin arbetsförmåga utredd. Vi ska inte i första hand leta efter oförmågan att arbeta utan efter den förmåga som finns. Förhoppningsvis kommer det att leda till att fler får möjlighet att bidra med sin kompetens i arbetslivet.

HENRIETTE JOHANSSON, INFORMATIONSCHEF FÖRSÄKRINGSKASSAN

Mer läsning

Annons