Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så lurigt att välja

Annons

Förra året hade en tredjedel av alla privata telefonkunder i Dalarna valt en annan operatör än Telia för sin fasta telefon. Enligt Cint kan de som byter spara upp till 40 procent på inrikessamtal, 50 procent på samtal till mobil och upp till 90 procent på samtal till utlandet.

Egentligen "byter" man inte teleoperatör, man skaffar sig en till. Telia skickar även i fortsättningen en räkning på den fasta abonnemangsavgiften. Telia äger nämligen den del av nätet som leder fram till ditt telefonjack.

Räkning på samtal får du från det bolag du valt. Även i fortsättningen kan man när som helst ringa med Telia.

Det finns två sätt att ringa med annan operatör än Telia:

- Förval. Anmäl operatören som förval, då är det bara att lyfta luren och ringa. Man kan ha två olika operatörer: en för inrikes- och en för utrikessamtal.

- Prefix. Det andra sättet att ringa med en annan operatör är att slå operatörens prefix, en kort sifferserie, före numret du vill ringa. Man kan vara prefixkund hos hur många operatörer som helst.

Det senare är ett sätt att plocka russinen ur kakan genom att ringa med den operatör som är billigast för tillfället. En nackdel kan vara att man får många olika räkningar.

Du kan byta telefonbolag så ofta du vill och för dig är det gratis.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons