Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte rädda att bli beroende

Annons

- Det finns de som blir beroende av dataspel, men själva spelandet i sig är inte farligt, tycker högstadieeleven Isak Söderkvist.

Isak spelar själv dataspel ungefär två timmar varje vardag och upp till fem timmar om helgerna.

Debatten kring dataspel handlar ofta om att ungdomar sitter stilla för mycket och om risken med att hamna i ett beroende. Men Isak och hans vänner Christoffer Hag och Daniel Swahn vill hellre lyfta fram det positiva med dataspel. Det kan även vara en möjlighet att träffa ungdomar från hela Europa, bättra på engelskkunskaperna och lära sig att samarbeta.

Att prata över internet samtidigt som man spelar har för många blivit ett nytt sätt att umgås och hålla kontakten med vännerna.

-Vi har ett program på datorn som gör att man kan prata med kompisarna i en mikrofon samtidigt som man spelar. Man kan prata upp till sju stycken på en gång, berättar Isak.

-Mina vänner bor långt bort och det gör att jag ibland sätter mig vid datorn istället. På kvällarna efter skolan är jag ofta trött och orkar inte göra så mycket annat, berättar Daniel.

Man kan även chatta med medspelare från andra länder under spelets gång. Spelarna diskuterar hur de tillsammans ska lösa uppdrag som ingår i spelet. De kan även prata om andra saker.

-Jag brukar ibland prata med spelare från olika länder, då kan jag få reda på hur ungdomar har det i till exempel Tjeckien. Man kan lära sig en hel del engelska på att spela, men det blir mycket förkortningar och slanguttryck förstås, menar Daniel.

Allt fler spelar dataspel. Det populära rollspelet World of Warcraft, ofta förkortat WoW, har åtta miljoner spelare världen över.

- Det är främst killar i åldern 10 till 25 år som spelar. Men det är nog populärast bland högstadiekillar, säger Isak.

-Fast det är klart att det finns en del tjejer som spelar också, påpekar Christoffer.

-Det finns olika typer av spel. Actionspelen går mest ut på att döda varandra och i rollspelen samarbetar man mer och utför olika uppdrag. Jag tycker mest om rollspel, för då kan man spela med kompisarna, berättar Isak.

Men det kostar att spela. Spelet World of Warcraft måste först köpas in i affären och sedan kostar det ungefär hundra kronor för varje månad man vill spela.

-Det kan bli ganska dyrt så jag delar på kostnaden med min bror, berättar Daniel.

Men vad tycker föräldrarna om spelandet?

-De säger inte så mycket, menar Isak.

-Men min mamma tycker inte om att jag spelar Counter-Strike, hon tycker att det är för våldsamt, påpekar Christoffer.

Killarna tycker att den nuvarande debatten om farorna med dataspelsberoende till stor del är berättigad. Det finns ungdomar som sitter uppe hela nätterna och spelar. Riskerna finns helt klart, det är trion överens om.

- Men så länge det inte blir för mycket och går ut över andra saker, som skolan och kompisarna, så är det ingen fara, avslutar Isak.

Mer läsning

Annons