Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte mer akrylamid för barn

Annons

Barn får i sig lika mycket akrylamid per kilo kroppsvikt som vuxna, visar en studie gjord vid Livsmedelsverket.

Chips och pommes frites står för hälften av intaget.

Akrylamid var ordet på allas läppar för fyra år sedan då Livsmedelsverket larmade om att flingor, knäckebröd och vanligt kaffe kunde vara cancerframkallande, liksom som stekt, friterad och grillad mat.

Då hette det att barn fick i sig mer akrylamid än vuxna.

Nu visar studien, som är gjord vid Uppsala universitet på uppdrag av Livsmedelsverket, att det dagliga intaget för fyraåringar är 0,6 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. En elvaåring får i sig 0,4 mikrogram. För en vuxen genomsnittlig svensk är intaget 0,5 mikrogram per kilo kroppsvikt.

Den största akrylamidkällan för barn är potatisprodukter, framför allt chips och pommes frites. Därefter kommer mjukt bröd, kakor, rån och kex. För vuxna bidrar kaffe till en stor del av akrylamidintaget.

Flera studier har visat att det inte går att mäta sambandet mellan cancer och akrylamid hos människor.

Livsmedelsverket framhåller att det av hälsoskäl finns anledning att vara försiktig med mat som innehåller akrylamid, till exempel pommes frites, chips och hårdstekt mat.

Akrylamid bildas vid upphettning av mat.

TT

Mer läsning

Annons