Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lika inför döden

Annons

Begravningsavgiften betalas via skatten oavsett om man är medlem eller inte i Svenska kyrkan. Men det skiljer sig kraftigt åt inom de 123 församlingarna i Västerås stift där Dalarna ingår.
Ser man till dyraste begravningsavgiften i länet betalar de som är bosatta i församlingen i Ore med en inkomst på 200 000 kronor per år 1 350 kronor i begravningsavgift.
De som förutseende nog är skrivna i Falu Kristi församling med samma inkomst betalar bara 460 kronor, bland det lägsta i Dalarna.
I Mora är årsavgiften 720 kronor, Borlänge 480, Leksand 600, Ludvika, 840, Hedemora 760, Rättvik 880, Lima 1 004, Orsa 960 och Säter 740 kronor per år.
Slår man ut det här på 30 år efter dagens penningvärde blir skillnaden ännu mer markant mellan olika församlingar i länet. Vill man begravas ”billigt” i Dalarna så är Grytnäs församling att föredra, den tar ut 360 kronor per år för en gravplats .
Och inte får de som betalar mer någon ”bättre” service eller begravning.
– Det ingår eventuell kremering, gravrätt under 25 år, gravsättning, täckning, vård av gräsyta eller grustäckningen, förklarar Ingemar Johansson.
Cirka 800 församlingar ingående i församlingsförbundet finns i Sverige. Vart och ett av dem bestämmer begravningspriset varje år. Men alla kan inte kontrolleras, om priserna är rimliga. I Skåne förekommer prisskillnader på fem gånger inom olika församlingar.
– Jag ska erkänna att vi under de tre veckor vi har på oss inte hinner göra en noggrann granskning av alla församlingar, säger Eva Årbrandt Johansson, jurist vid kammarkollegiet, som godkänner församlingarnas avgifter enligt begravningslagen.
Till sin hjälp har hon begravningsombud som utses av länsstyrelserna. Men avvikelser i begravningsavgifter på upp till fem gånger högre kostnader beroende på församling tar inte kammarkollegiet ställning till.
– Det finns inga sådana regler. Ofta beror avgiften på att församlingen är liten och därmed skatteunderlaget. Men utgifterna för nya begravningsplatser och driften blir då per person högre jämfört med tätorterna, förklarar Eva Årbrandt Johansson.
Men det har inträffat att kammarkollegiet gripit in när det gällt begravningsavgifter.
– För några år sedan hade en samfällighet samlat i ladorna. Man hade ett väldigt stort överskott. Man får aldrig gå med vinst utan jämnt upp. Därför tycke kammarkollegiet att det skulle återspeglas i en lägre begravningsavgift. Och den sänktes också för den här församlingen, berättar Eva Årbrandt Johansson.

DAN S LARSSON

Mer läsning

Annons