Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte konstigt att folk lämnar Borlänge

Annons

Borlänge kommun bryr sig inte om sina invånare och har inget som helst intresse av inflyttning.

Eftersom efterfrågan på bostäder (läs villor) är total, så måste man fråga sig vad Borlänge kommun håller på med? Det står flera hundra familjer i tomtkö, samt ytterligare ett hundratal med intresseanmälan hos olika husföretag.

Och dessa står där med en enda vilja: att få bygga ett hus i Borlänge. Det borde kännas väldigt stimulerande för en förhållandevis liten kommun, i tider när utflyttningen är tydlig och en stor koncentration av utbildning och arbetstillfällen finns i storstadsregionerna.

Det tyder på att det finns människor som vill satsa i Borlänge, som vill bygga ett liv i Borlänge och utveckla staden.

Att utveckla en stad innebär inte att man behöver bygga företag eller bli politiskt aktiv. Det innebär att man bor, skattar, konsumerar, bildar familj, är aktiv i föreningsliv och så vidare i kommunen.

Hur mycket är det värt för en kommun? Hur mycket är det värt att erbjuda människor attraktiva produkter, så att man blir valbar när någon väljer att lämna storstaden? Det behöver man ju inte vara nationalekonom för att svara på.

En jämförelse med hur ett företag måste agera när potentiella kunder efterfrågar en tjänst är skrämmande. Kort beskrivet måste företaget göra allt för att erbjuda denna produkt, få nöjda kunder och på så sätt göra goda affärer. Man sätter fokus på uppgiften och driver på.

Uttrycket "driver på" är väl det sista som personifierar de ansvariga för dessa frågor på Borlänge kommun.

Man kan prata om planer hit och dit, om möjliga exploateringar i framtiden och utvecklingsprojekt i absurdum. Ledtiderna är gigantiska och drivet existerar inte.

Man kan luta sig tillbaka och säga att processen måste ha sin gång, men om viljan finns går det alltid att driva på processer. Alltid!

Vet som sagt inte hur Borlänge kommun tänker, men hoppas att den är medveten om att väldigt många börjar tröttna på denna arrogans. Det sänder inga bra signaler.

Jag högaktar den offentliga sektorn och vet att många sliter häcken av sig, men jag tvivlar på att det gäller de ansvariga för nybyggnation i Borlänge.

OLA LUNDIN

Mer läsning

Annons