Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte förvånande att så många kör i fyllan

Annons

Sedan fem år tillbaka driver jag och min familj ett fjällhotell. Jag känner nu efter tv 4:s inslag om rattonykterhet, där deras medarbetare blev påkörd av en rattfull, att det är dags för inlägg från min sida.

Krogbesökarens rädsla att köra hem efter att ha druckit en flaska vin eller några öl handlar nästan alltid om att åka fast eller inte. Det känns som att risken att köra på någon och förändra/förstöra människors liv är något som många inte ens tänker på.

Jag har vid flertal tillfällen under mina få år i branschen stoppat gäster som tänkt ta bilen hem, även barnfamiljer och utländska gäster.

Tyvärr så har jag även konstaterat att "de borde inte ha kört hem" när man upptäcker att gäster som intagit alkohol sedan tagit bilen hem. När vi har upptäckt problemet i tid har vi alltid erbjudit oss att skjutsa hem gästen.

Många har då uppträtt förvånande över att vi håller kollen och i de flesta fall har gästen inte återkommit, förmodligen för att han skäms över sitt tidigare förfarande. Min frågeställning i dag är: Varför har "vi" blivit så avtrubbade att vi inte förstår vad vi gör?

Varför framställs det som naturligt att köra hem om man bara väntar någon timme efter alkoholintaget?

Vad behövs för att förändra människors inställning till alkohol och bilkörning?

Lars-Åke Vissberger,

Storsätra fjällhotell

Mer läsning

Annons