Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte fel lämna ut skyddade uppgifter

Annons

Det hävdar skattemyndigheten i ett svar till JO, justitieombudsmannen.

Tidningen har tidigare berättat om hur en chef för ett skattekontor i Dalarna har JO-anmälts för sekretessbrott.

Det började med att en ung kvinna flydde från sin familj, hon fick inte leva det liv hon ville och blev bortgift mot sin vilja. En kontaktperson på en kvinnojour hjälpte henne att få skyddad identitet.

Familjen försökte nå den unga kvinnan, efter flera telefonsamtal och besök hos skattemyndigheten fick mamman bekräftat vem som hjälpt dottern.

Hon ringde upp kontaktpersonen på kvinnojouren, som tyckte att det kändes skrämmande.

Den JO-anmälda skattechefen försvarar sig med att mamman redan visste att kvinnojouren var inblandad, hon slog bara upp numret i telefonkatalogen.

Nu har skattemyndigheten lämnat in sin syn på saken till JO. Det är sekretessexperten Lars Haglund i Gävle som skrivit svaret.

Han påpekar att man kan aldrig bestämma sekretess i förväg, den måste prövas i varje fall.

Den spärrmarkering som förs in för dem som får skyddad identitet är en varningssignal att man ska vara mycket varsam med att lämna ut uppgifter om den skyddade personen, men uppgifter om andra personer som har haft med hennes fall att göra är inte skyddade på samma sätt.

- Kvinnojouren är en öppen organisation och kan inte räkna med sekretess. När uppgifter hamnar hos myndigheten gäller offentlighetsprincipen, säger

Haglund.

Han hänvisar till den grundlag som kallas offentlighetsprincipen, alla handlingar som kommer in till en myndighet är offentliga, eventuell sekretess måste prövas i varje fall.

- Vad som är rätt och fel är svårt att avgöra. Det är en bedömningsfråga om utlämnade uppgifter kan vara till men för den som ska skyddas, säger

Haglund.

Men om uppgifterna om vem som hjälpt den unga kvinnan leder till att hon hittas?

- Jag kan förstå att det finns en sådan oro, men sådan är offentlighetsprincipen, säger Haglund som med intresse ser fram emot JO:s yttrande som kommer under hösten.

Under hösten kommer också skattemyndigheten i Gävle-Dala-regionen att organisera om. Alla sekretessärenden kommer att behandlas i Borlänge, där det finns kompetent personal.

- Vi ska ha en mycket begränsad krets som arbetar med det här, för att få en korrekt och enhetlig handläggning, säger Kerstin Tollerz . Men det är på gång i många regioner och har inget direkt med det här ärendet att göra.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons