Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en stol över

Annons

- Jag brukar kunna bada från det att isen går upp. I år var första gången på 15 år som det inte gick. Nu har jag en dypöl, sade Lars Rosén från Dalfors i ett debattinlägg.

Det var representanter från Dalälvens vattenregleringsföretag, DVF, som hade i uppgift att svara på frågor om hur de reglerat vattennivåerna i Svärdsjövattendraget. Många ur ortsbefolkningen var skeptiska till de siffror över vattenståndet i sjöarna som presenterades under mötet. De menade att de nivåer som mätts upp centralt inte stämde överens med verkligheten. Men företaget försäkrade att deras mätningar var helt korrekta.

- Nivån i Amungen ligger nu en halv meter under normalnivån, och det kommer den fortsätta att var fram till midsommar, sade Peter Calla, hydrolog vid DVF i Östersund.

Sjöarna Amungen, Balungen och Ljugaren ingår i sjösystemet.

För Amungen är situationen med lågt vatten värst eftersom sjöns vattennivå är helt beroende av nederbörd. De övriga två sjöarna har nu enligt DVF nått upp till den nivå som anses vara normalt.

- Det är ett torrår, situationen med lågt vatten är densamma över hela landet, sade Jan-Olov Sundby från DVF.

Diskussionen kretsade mycket kring frågan om elproduktion måste betyda förstörda sjöar. Även om reglerna för vattennivån följs så betyder det ändå att det blir för lite vatten i sjöarna, var den allmänna meningen bland åhörarna.

- Regleringen av sjöarna finns för att vi ska ha elproduktion. Om vi håller oss inom de gränserna har vi inte gjort något fel, sade Jan Eriksson från DVF i Borlänge.

Vattendomar styr hur mycket vatten som ska finnas i sjöarna. De vattendomar som reglerar sjöarna kommer från början av förra seklet.

- Det är märkligt att man lutar sig på en vattendom från 1918. Både fastighetsägarna och miljön blir lidande av hur domen ser ut, sade Percy Lundkvist, sommarboende vid Amungen.

Tillsammans med Bo Lundqvist var han en av de som under mötet drev tanken på att ortsbefolkningen måste sluta sig samman för att uppnå en förändring.

- Vi vill ha en ändring av vattendomen. Vi ska inte behöva betala ett högt pris för vattendomen, sade Bo Lundqvist med hänvisning til de som på olika sätt drabbats.

Sinande brunnar och uteblivna turister är några av de effekter som han menade var ett resultat av det låga vattenståndet i sjöarna. I dag kommer bland andra Bo Lundqvist att lämna in en protestlista med namnunderskrifter till länsstyrelsen. Hos de ansvariga på DVF fanns efter mötet en positiv syn på ortsbefolkningens synpunkter

- Det här är en opinion som vi måste ta hänsyn till, sade Jan Eriksson från DVF efter mötet.

- Visst finns det möjligheter att länsstyrelsen kan begära en omprövning av vattendomen, avslutade han.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons