Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en dag för tidigt

Annons

I höstas berättade vi om föräldrar till för tidigt födda barn som ville dra i gång en länsomfattande föräldraförening. Detta för att kunna utbyta erfarenheter med andra som varit i samma situation.

- Efter tidningens reportage var det många som hörde av sig, och nu har vi fått igång en förening med 20 föräldrar, berättar barnsjuksköterskan och forskaren Renée Flacking.

I sin forskning om för tidigt födda barn fick hon snabbt klart för sig att något som föräldrar till för tidigt födda barn ofta saknade var någon att vända sig till med alla sina funderingar.

Hon drog i gång veckoträffar för föräldrar som vistades vid avdelningen på lasarettet.

Samtidigt konstaterades att den närmaste länsföreningen fanns i Uppsala. En stor brist ansåg både Flacking och föräldrar.

Så nu finns en nystartad förening i Dalarna, som i veckan hållit sitt andra möte.

- Vi har medlemmar från Idre och Edsbyn i norr till Avesta i söder. Vi har också fått klart med några kontaktfamiljer. Förutom att träffas och utbyta erfarenheter har föreningen redan kommit upp med många idéer på hur man kan förändra vården, berättar Flacking.

- Många föräldrar har pigga och fräscha idéer på vad som kan göras bättre. Man är inte hämmad av några begränsningar utan tänker förutsättningslöst på hur vården borde vara när den är som bäst. Ett mycket vanligt krav är att föräldrar och barn självklart ska få bo tillsammans när barnet vårdas på avdelningen.

Föreningen vänder sig alltså till föräldrar vars barn har vårdats på avdelning 33. Det handlar, förutom om för tidigt födda barn, också om barn som är sjuka när de föds eller nyfödda barn som kräver observation.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons