Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara snygga prylar

Annons

Designeleverna på Leksands folkhögskola kan gå ett år eller två år. Det finns även möjlighet att gå ett tredje år.

- I början får vi känna oss fram och leka , säger Joakim Holmgren och Angela Nilsson.

- Därefter går utvecklingen mycket snabbt. Just nu arbetar vi med våra olika arbetsprover. Många ska söka vidare till andra utbildningar, säger Evelina Johansson.

Eleverna går vidare till bland annat HDK, Högskolan för Konst och Design i Göteborg, Konstfack, Carl Malmsten, Beckmans eller andra designskolor i Sverige och Danmark.

- Design är ett kreativt förhållningssätt till vardagen. Ett arbetssätt, struktur, färg och form. Många berörs av design utan att veta om det. Allt är design, från hålfotsinlägg till tandborstar, säger Joakim Holmgren, som är något skeptisk till designåret.

- Design kan till exempel vara att göra prylar tillgängliga för barn och gamla, men designåret präglas av ett regeringsprojekt där Sverige lanseras som världsbäst på design. Det är inte fel att vara bra på området, men när inte IT funkade längre så gällde det att hitta något annat att vara bäst på. Det är design uppifrån och lite "nu-ska-ni-gilla-det-mentalitet", tycker Joakim, som går andra året på linjen.

- Det blir mycket prylar och föremål för dem som har råd och kanske inte så mycket bruksdesign, anser han.

- 2005 kan vara att fundera över begreppet design. Undrar vilken typ av år det blir nästa år, 2006. Att gå utbildningen i Leksand innebär att öka medvetenheten och undersöka vad design betyder, säger Lina Hargedal.

- Jag är lite rädd att folk till slut tycker att det är jobbigt med all design. Eller så kanske det blir tvärtom att de uppskattar design mer, säger Angela Nilsson.

- Jag tycker inte att designåret märks så mycket. Det blir något för de redan insatta, de som redan tillhör kretsen, kanske ett tillfälle att klappa varandra på ryggen, säger Evelina Johansson.

- Skönhet är funktion och inte påklistrad lyx, säger Lotta Hernek som är elevernas lärare.

- Själv försöker jag undvika prylar. Och vad är trivsel? Det kan bli för mycket god smak, det kan gå för långt. Design är inte bara en modenyck, och inte heller bara konsumtion. Det är sunt förnuft, inte tvång. Det är funktion som samtidigt är vacker.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons