Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara pajkastning?

Annons

Som tidningen tidigare berättat har s begärt att få ett arvoderat oppositionsråd på halvtid. Under debatten framförde Carina Tibbling ytterligare ett antal krav från s, bland annat att 500 000 kronor skulle avsättas för utökad tjänstgöringsgrad för deltidsanställda, att 100 000 kronor skulle avsättas för sjuksköterskor till kvällspatrullerna, utökat öppethållande vid fritidsgårdarna och en större satsning på inventarier till gårdarna samt att antalet platser ska behållas vid Älvuddens sjukhem.

Det var alltså oppositionsrådsfrågan som väckte mest känslor.

De borgerliga sade ett samfällt nej och flera av dem hänvisade till "hur det var när s hade makten".

- Det är skamligt att majoriteten inte släpper till pengar till ett oppositionsråd. Jag efterlyser mer respekt för demokratins grundförutsättningar, sade Bengt-Ola Ryttar (s).

Flera borgerliga ledamöter menade att s över huvud taget svartmålade förhållandena i kommunen. En av dem, Gunnar Lärka (m), tyckte att det skulle vara klädsamt om s kunde säga att den borgerligt styrda kommunen fungerar bra.

Och det fick de höra från Ann-Gret Olsson (s), som dock hade ett tillägg:

- Det är en bra budget vi ska ta ställning till, men den är grundad på tidigare skattehöjningar som har gett en stabilare ekonomi, sade hon och avsåg då de höjningar som s "på sin tid" genomförde.

När debatten efter flera timmar var avslutad begärdes som väntat votering och den vanns, också som väntat, av de borgerliga: Kommunstyrelsens förslag fick 19 röster, socialdemokrater- nas tilläggsförslag 14 röster och en ledamot avstod från att rösta.

Nästa års budget omsluter 383 miljoner kronor och är beräknad att ge ett överskott på 2,1 miljoner.

Enligt den antagna planen ska 2007 års verksamhet ge 3,1 miljoner i överskott. Motsvarande för 2008 är ett överskott på 4,2 miljoner kronor.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons