Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara ett piano

Annons

Den fasta personalen som turnerar med "Rhapsody in rock" är 155 personer. Tekniker, kockar, skräddare och chaufförer - alla följer med på sommarens spelningar.

Spindeln i nätet heter PJ Jägerhult. Han arbetar som production manager och ser till att de inblandade sköter sina jobb så att Robert Wells och artisterna kan uppträda varje kväll.

Till sin hjälp har han bland annat en tjock bok som kallas "The book of life".

- Här står när folk ska vakna, äta och jobba. Allt är noga planerat, säger PJ Jägerhult.

När jätteapparaten "Rhapsody in rock" riggar scenen på Lugnet i Falun är elva spelningar avklarade i bland annat Båstad och Karlskoga.

Hittills har 145 000 konsertbiljetter sålts. Varje biljett kostar omkring 370 kronor, vilket betyder att Robert Wells dragit in över 50 miljoner kronor i sommar.

För att arbetet på plats ska flyta smidigt, tar teamet hjälp av lokal arbetskraft. I Falun är cirka 150 personer anställda för ändamålet.

Många i den fasta personalen är dalmasar, berättar PJ Jägerhult. Under turnén sköts nämligen ljus och transport av Avestaföretaget Starlight. Företaget står bland annat för 72 speciallampor från Millenniedomen i London. Pris: 250 000 kronor per styck.

- Vi gör av med lika mycket ström som 30 villakvarter en januaridag när det är 29 minusgrader. Falun skulle vara strömlöst om vi inte tog med vår egen, säger PJ Jägerhult.

Lamporna i produktionen kräver en halv miljon watt, medan stereoanläggningen drivs med 200 000 watt. Sammanlagt transporteras 150 ton utrustning i sju långtradare mellan spelningarna.

Sex stora bussar kör personalen. Fyra av fordonen är så kallade hotellbussar där teknikerna sover. Sängplatserna sköts av städpersonal som byter lakan och bäddar sängar varje dag.

Alla anställda äter tre mål mat om dagen; råvarorna levereras av en stor affärskedja på varje ort.

Artister och dansare, som sover på hotell varje natt, transporteras i två av bussarna. En av dem kör symfoniorkestern från Lettland som består av 54 man.

- Det går inte att göra "Rhapsody" större. Det här är den största scenproduktion som gjorts i Sverige, säger PJ Jägerhult.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons