Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara att tända på

Annons

- Men så länge som vi på brandmyndigheten inte har beviljat tillstånd så kommer dessa brasor att förbli jättelika högar. Vi kan helt enkelt inte ge något tillstånd när det ryms flera hundra kubikmeter bråte i högarna, understryker brandmästare Håkan Graaf vid räddningstjänsten i Ludvika.

Vid Skuthamn i Ludvika ligger i dag närmare 600 kubikmeter och väntar på den "röde hanen". Men det blir inget jättebål. Brasan är helt enkelt för stor för att antändas utan risk.

- Under torsdag och fredag kommer vi att tömma brasan på minst 300 kubikmeter, berättar områdeschefen Per-Erik Olofsson vid tekniska kontoret.

- Detta kommer att ske med hjälp av VBU:s (Västerbergslagens utbildningscentrum) transportprogram. Jag räknar med att vi behöver att köra ett 30-tal lastbilar fullastade med gods av alla de slag.

- En del går till flisning och återstoden till sophanteringen i Björnhyttan.

Det råder tippning förbjuden vid Skuthamn. Trots detta kom en man med släpkärra till platsen under tisdagen.

När han blev påmind om förbudsskylten "Tippning förbjuden" svarade han utan omsvep:

- Jag ska inte tippa, jag ska kasta på skiten.

Får då vem som helst antända sin majbrasa?

- Alla större officiella brasor ska anmälas till den lokala brandmyndigheten på orten. Det ska finnas en ansvarig för brasan och så ska den besiktigas av myndigheten, säger Håkan Graaf och fortsätter:

- Först då är det lagligt att tända på. Att det bör finnas strilkannor och släckruskor i närheten behöver jag väl knappast tillägga,

När det gäller mindre brasor så eldas dessa på egen risk.

- Om något går snett kan den som har tänt råka ut för dagsböter och till och med fängelse för allmänfarlig vårdslöshet, betonar Håkan Graaf.

I majbrasorna brukar det mesta rymmas. En del av godset skulle allt annat än att finnas i brasan.

- Där har vi det stora problemet, säger Graaf. Miljöfarligt gods som bildäck, gummi, madrasser och plast av alla de slag får under inga som helst omständigheter finnas i brasan när den antänds.

- Den giftiga rök som uppstår kan ställa till stora problem för de som finns i närheten.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons