Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte alls bortkastad tid att sopsortera"

Annons

Sluta sortera engångsförpackningar och matavfall. Det är bättre för miljön, ekonomin och hushållningen med naturresurserna att elda upp hushållsavfallet för att få fram energi till el och fjärrvärme.

Det skrev i går Naturvårdsverkets före detta generaldirektör tillsammans med företrädare för Håll Sverige rent och renhållningsföretagen Sörab, Sellbergs och Ragn-sells i en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter.

De fem herrarna ifrågasätter miljönyttan med att samla in en rad olika förpackningar som bland annat glas, metallburkar och plast eftersom det är dyrt och olönsamt att återvinna dessa. "Kostnaderna för avfallshanteringen är hög och kommer att stiga kraftigt om den fastighetsnära insamlingen genomförs" skriver de.

Också sortering av matavfall för kompostering döms ut. Enligt dem är avfallsförbränning det miljömässigt bästa alternativet eftersom kompostjorden "ibland innehåller miljöfarliga ämnen och dessutom så lite näring att värdet därav inte ens täcker kostnaden för spridning på åkern".

- Den här debatten är inte ny, den har funnits länge och så vitt jag kan se har de inga nya argument eller några nya fakta, säger Jan Lindholm.

Enligt honom har debattörerna ett krasst ekonomiskt synsätt på sopsortering. De ser inte till de långsiktiga effekterna på miljön och naturresurser som ett slit- och brännperspektiv medför. Till exempel att det finns väldigt lite kvar av vissa grundämnen, och att man därför måste spara och i möjligaste mån återanvända dessa.

- Det är så enkelt att skriva om vad det här kostar i en befintlig marknadsekonomi, men väldigt duperande, säger han.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons