Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektör hotad till livet

Annons

Ända sedan 1970-talet har den nedskräpade fastigheten i Borlänge varit ett ärende hos kommunen. Trots ett flertal påstötningar har förhållandena inte förbättrats.

På senare tid har nedskräpningen ökat, enligt kommunen, och det har tillkommit en mängd farligt avfall.

Byggnadsnämnden och miljönämnden jobbar nu parallellt med ärendet.

I november var tjänstemän och politiker på plats för att förklara att krav kommer att ställas om att fastigheten måste hållas i skick och städas upp.

En av miljöinspektörerna tänkte dokumentera läget genom att ta bilder. Hon ska då ha hotats till livet. Ett muntligt hot ska ha uttalats.

Byggnadsnämnden och miljönämnden begärde då hjälp av polis, och ett par veckor senare kunde fastigheten dokumenteras, med polis på plats.

Nu har miljönämnden fattat beslut om att att allt farligt avfall som ligger utspritt ska vara borta senast den 31 maj.

Det farliga avfallet består av 50-talet oljefat, lika många oljedunkar, elavfall, drivmedelstankar, batterier och gamla fordon.

Då allt avfall ligger direkt på marken bedömer miljönämnden att det finns risk att olja och farliga kemikalier kan läcka ut och förorena marken.

Miljöchef Lotta Olsson och miljönämndens ordförande Marianne Qvist (s) hoppas att det nu ska hända saker på fastigheten, som många Borlängebor reagerat på.

De konstaterar att viss städning har påbörjats och när det gäller det miljöfarliga avfallet ska detta vara borta sent i vår.

Någon polisanmälan av det hot mot tjänsteman som ska ha skett, har inte gjorts. Varken av den utsatte eller av arbetsgivaren Borlänge kommun.

Miljöchef Lotta Olsson säger att man internt pratat igenom saken, och den utsatte kände sig inte rädd, så någon anmälan gjordes därför inte.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons