Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektion i den första och minsta friskolan

Annons

- Vi gör med jämna mellanrum tillsyn på alla skolor numera. Tidigare var det endast på friskolorna som sådana besök förekom regelbundet, förklarar Ingela Gullberg, som är undervisningsråd på Skolverket. Tillsammans med Beatrice Svensson-Mourey genomförde hon den fjärde tillsynen på skolan.

- Att den skedde nu beror också på att det kommit in en anmälan om missförhållanden på skolan.

Bakgrunden är att en förälder har anmält att det ska ha förekommit kränkande behandling och att elever i behov av särskilt stöd inte får tillgång till detta. Samt att skolans samverkan med hemmen inte fungerar.

- Vi har fått anmälan och har nu hört skolledningen och andra i den frågan, säger Ingela Gullberg.

Samtidigt har den ordinarie tillsynen genomförts.

- Vi ska nu göra en rapport som sedan ska skickas tillbaka till skolan för att skolledningen ska kunna rätta eventuella sakfel i rapporten. Därefter kommer vi att göra klar vår tillsynsrapport som också kommer att ta upp anmälan om missförhållandena, fortsätter Ingela Gullberg.

Innan den rapporten är skriven kommer vi inte att ge några kommentarer mer än att vi hade en väldigt trevlig dag här och att vi fick uppleva en mycket rolig lunch tillsammans med de musikaliska eleverna i skolan, skrattar Ingela och Beatrice.

- För vår del är det här den mest avlägsna friskolan i vår region som omfattar Svealand. Samtidigt är det också den allra mest spännande friskolan. Först av alla friskolor och fortfarande en av de minsta med 18 elever.

För Drevdagens del innebär det att man har dispens från kravet på att ha minst 20 elever som gäller för en friskola.

De båda Skolverksrepresentanterna har nu fått den information de frågat efter och nu återstår det för skolan att vänta på Skolverkets rapport. Ett underkännande skulle vara tungt, då det innebär att kommunens skolpeng kan dras in.

- Vi fick inget svar på vad de tyckte, men jag frågade om vi fick ha öppet tills rapporten kommer och det fick vi. Så jag tolkar det som att det finns gott hopp, säger Jarle Mosshäll, som är ordförande i Drevdagens friskola.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons