Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insjöprofilen Nils Hjalmarsson 80 år

Annons

Han tar stolt fram och visar sin far Hjalmar Anderssons medaljer från OS i Stockholm 1912. En silvermedalj från terränglöpningens långdistans över åtta kilometer samt guldet i lag från samma tävling.

Kanske det hade blivit något stort inom idrotten för Nils Hjalmarsson också men det satte en hjärthinneinflammation under rekryten stopp för.

Jubilaren berättar när han som 15-16-åring jobbade vid Trähusfabriken. En vinter var det riktigt kallt.

- Det var vintern 1940- 41. Det var så förbannat kallt.

Han kommer ihåg hur tågen var in och vände i fabriken och hur röken vällde ut in under taket. Året efter i juli började Nils Hjalmarsson tjänstgöra vid järnvägsstationen i Insjön. Som 17- åring fick han göra det mesta utom säkerhetstjänst. Sedan blev det jobb som järnvägstjänsteman för hela slanten.

Efter Insjön blev det Malung, Borlänge för att komma tillbaka till stationen i Insjön. Därmed var järnvägscirkeln sluten.

Jaktintresset har alltid följt Nils Hjalmarsson i livet. Född på självaste Hubertusdagen som han är. Älg har han jagat sedan 1950-talet.

- I år sköt jag ingen älg.

Småviltsjakt har det också blivit.

- Jag har haft hund i 40 år.

Nils Hjalmarsson är fortfarande aktiv och engagerad på flera håll. Han är styrelseledamot i Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna.

Vidare sitter han i det kommunala pensionärsrådet, vårdcentralens brukarråd, Brottsförebyggande rådet och ordförande i vägsamfällighetsföreningen.

Tidigare fanns han med i skogsbruksutbildningens yrkesråd, s-ledamot i kommunfullmäktige i 24 år, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i såväl inkomst- som fastighetstaxeringsnämnden, skolstyrelsen, kommunstyrelsens allmänna utskott, ersättare i Dalatrafiks styrelse, ledamot i Insjöns IF, Åhls jaktvårdsförening samt ordförande i Åhl- Insjöns PRO i sju år.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons