Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insjöns vägnät rustas

Annons

Redan i måndags inleddes slutspurten av det omfattande beläggningsarbete som påbörjats i centrala Insjön. Hela fyra lager asfalt ska läggas på Timmervägen fram till Bergkvist Insjön AB:s nya infart.

- Beläggningen måste vara extra kraftig så att vägen håller för den tunga trafiken, förklarar kommunens vägingenjör Lars-Olov Nygårds.

Timmervägen har tidigare i sommar dikats om, fått nya vägtrummor och ska målas innan allt är klart.

Men det är bara början på den stora utväxlingen av vägar som står för dörren i centrala Insjön. Före vintern ska Vägverkets allmänna vägar - Ålvägen, Faluvägen och Kyrkvägen - få ny beläggning för att därefter övergå till enskilda vägar, medan Vägverket övertar ansvaret för Timmervägen.

Åtgärderna längs Insjövägen får vänta eftersom Leksand-Rättvik Energi AB ska gräva ner fjärrvärmeledningar längs vissa sträckor under hösten.

- Vi kan inte asfaltera Insjövägen, från Faluvägen till Stationsgatan i år. Det får bli till våren, säger Nygårds.

Resterande del av Insjövägen - från Stationsvägen till Stengärdsvägen - förblir i Vägverkets regi eftersom verket är skyldigt att svara för att det finns vägar till landets alla järnvägsstationer.

- Vi kan bara hoppas att Vägverket åtgärdar resten av Insjövägen som verkligen behöver kompletteras med en gång- och cykelväg. Objektet ska med i infrastrukturplanen år 2004-2015 för alla allmänna vägar, säger Nygårds.

I samband med beläggningsarbetet ska även delar av Insjöns skyltar och vägmärken bytas ut. Kommunen har många gånger fått kritik för alla inaktuella, fula och ibland oläsliga trafikskyltar i byn.

- Vi ska se över skyltfloran under hösten. Ambitionen är att få riktigt fint i Insjön, säger Nygårds.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons