Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insjön ökar mest i länet

Annons

Leksand/Djura +1, Siljansnäs +35 och Åhl +49.

Så ser förra årets befolkningsökning på 85 personer i Leksands kommun ut om man bryter ner den församlingsvis.

Sedan år 2000 har Åhl varit den kommundel som i procent ökat befolkningen mest enligt siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån.

Ända sedan 1600-talet, då det finns befolkningsmätningar från Åhl tillgängliga, kan man se starka kopplingar mellan näringslivet och befolkningssiffrorna.

Positiva befolkningssiffror noteras bland annat tack vare gruvdriften i Sommarberget, Blackberget och Insjögruvan med flera fram till mitten av 1800-talet.

Åhlén och Holms expansion de första åren på 1900-talet och Insjöns Sågverk några år senare.

Likaså syns minussiffrorna när smittkopporna härjade i slutet av 1600-talet, den nedlagda gruvdriften på 1800-talet, Åhlén och Holms flytt till Stockholm 1916 och försämringarna på 1980- och 90-talen då bland andra Ahrnebergs och Silja slog igen.

Men nu är det alltså goda tider och det kan till och med vara så att det aldrig bott fler människor i församlingen än i dag.

Eventuellt var man över 2 800 personer i slutet på 1990-talet.

Dagens positiva trend beror främst på två saker; De tre dominerande industrierna Clas Ohlson, Bergkvist Insjön AB och Tomoku Hus som alla är fast rotade i bygden och satsar på framtiden, samt kommunens bostadsplanering för 15 år sedan.

- I slutet av 1980-talet och början på 1990-talet byggde vi en hel del både i Insjön och Leksand. I efterhand kan man säga att det var både bra och dåligt.

- Efterfrågan visade sig större i Leksand än i Insjön, men å andra sidan så hade vi kanske inte fått så många inflyttade till kommunen nu på senare år om det inte funnits lediga bostäder i Insjön, säger före detta kommunalrådet Bertil Daniels, född och uppvuxen i Åhl.

Bostadsfrågan är fortfarande en av de viktigaste i Insjön enligt Hembygdsföreningens ordförande Hans Hellström:

- Jag tror att vi kan vara omkring 3 000 personer i Åhl om fem år, men då måste man satsa på fler bostäder i Insjön. Det är a och o.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons