Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insektsnät effektiva mot malaria

Annons

Kenya har nästan halverat antalet dödsfall i malaria bland småbarn genom att dela ut insektsnät gratis.

Världshälsoorganisationen ändrar nu strategi för att bekämpa Afrikas farligaste sjukdom.

Distributionen av drygt 13 miljoner insektsnät (så kallade INT) de senaste fem åren till barn och gravida kvinnor har bidragit till att minska infektionerna, uppger hälsominister Charity Ngilu.

Det är en avgörande framgång i bekämpningen av malaria, som utgör ett hot mot 40 procent av världens befolkning.

Årligen dör 34|000 barn under fem år i Kenya i malaria. Sjukdomen utgör ett dödligt hot mot över 25 miljoner av landets 34 miljoner invånare.

Barn som sover under insektsnät i områden där risken för malaria är hög löper 44 procent mindre risk att dö i sjukdomen än barn som inte gör det, visar en epidemiologisk studie.

Ngilu säger att regeringen kommer att gratis dela ut två miljoner specialnät för att hålla myggorna borta nattetid.

INT är impregnerade och hållbarare än vanliga myggnät, men också dyrare. De tillhandahålls vanligtvis till subventionerat pris _ en modell som stora biståndsgivare föredrar. Både Storbritannien och USA, som stödjer program mot malariabekämpning, förordar så kallad social marknadsföring i Afrika.

Resultaten i Kenya får Världshälsoorganisationen WHO att överge sin tidigare strategi i malaribekämpningen och börja inrikta sig på hela befolkningen i högriskområdena. WHO-chefen Margaret Chan anser att den kenyanska modellen förtjänar att följas av malariadrabbade länder i hela Afrika.

TT

Mer läsning

Annons