Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insatsstyrkor i Trängslet

Annons

- Vi är här för en övning med våra prickskyttar, tillsammans med skyttar från Tyskland, Danmark, Norge, Finland och Island, förklarar styrkans svenska befäl.

NIS, Nationella insatsstyrkan, skyltar ogärna med sina ansikten.

- Vi jobbar med en del spaningsuppdrag, förklarar det ansvariga befälet är en del av orsaken till att man vill ligga lågt vad gäller publicitet runt gruppen.

I Älvdalen har man en speciell vinterutbildning med inriktning på prickskytte.

- Vi tränar skytte i kyla, det är lite annorlunda än att skjuta när det är varmt.

Att det handlar om skickliga skyttar skvallrade tavlorna om efter en av övningarna. På 340 meters avstånd hade flera av skyttarna lyckats placera träffen i pannan på den pappfigur som föreställde den elake terroristen.

- Normalt skjuter man inte på så långa avstånd, skulle vi bli tvungna till det så försöker man få skjuta några övningsskott på en skjutbana i närheten innan man tar sig fram för att skjuta skottet, förklarar en av de svenska poliserna.

Det är alltså poliser och inte soldater som den här veckan övat på Älvdalens skjutfält.

- Sedan Ådalenkravallerna finns det regler för hur polis och militär ska samarbeta. Det gör det hela ganska komplicerat, förklarar NIS-befälet.

Under övningen på Älvdalens skjutfält rådde en speciell beredskap, på grund av kriget i Irak.

- Vi har i ett par dagar haft högre beredskap, och när vi ska äta vår avslutningsmåltid måste vi se till att vi kan köra bil, säger befälet.

Övningen var förvisso viktig, speciellt i den tid som råder, men samtidigt handlade det också om utbyte med andra insatsstyrkor från de nordiska länderna samt en liten grupp från Tyskland.

- Vi har fått chansen att köra snöskoter, åka skidor och bada i isvak. Det är kanske inte vad vi har att vänta hemma i Danmark, men likafullt är det både nyttigt och roligt, säger en av de danska prickskyttarna.

Just skjutfältets enorma ytor är uppskattade.

- När vi tränar på övningsfält i Stockholmstrakten får vi trängas med andra som övar. Här är inte det något problem, konstaterar en av de svenska poliserna.

För Älvdalens skjutfält är NIS övning ett exempel på att skjutfältet kan nyttjas för betydligt mycket mer än enbart militära övningar.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons