Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamlingsterrorn i skolan

Annons

Nu är det dags igen. Insamlingsterrorn har börjat. Varje år i maj-juni är det samma sak. Obetänksamma föräldrar drar igång en insamling till presenter åt lärarna. För det mesta sker detta utan att varken eleverna eller övriga föräldrar blivit tillfrågade innan. Plötsligt en dag börjar några elever gå runt och kräva in tior och tjugor av sina klasskamrater: "Det är till presenter åt lärarna". Om en elev inte betalar får eleven ifråga snart en "betalningspåminnelse" att ta hem till föräldrarna. Oftast finns inte ens en hänsvisning till den förälder som är ansvarig för insamlingen, utan det står bara: "Lämna 20 kronor till Kalle"

Eftersom dessa insamlingar sker på skoltid, har den elev som inte har råd eller lust att bidra ingen chans att komma undan. Vilken unge vågar tala om att hans familj inte har råd eller att han inte vill ge en present till läraren? Alla vet att risken för åtföljande skitsnack är överhängande.

En ännu värre variant är när ungarna "tvingas" skriva sina namn på ett gemensamt kort som ska fästas vid presenten. En klasskompis sticker ett papper under näsan på en annan och kräver: "Skriv på här". Vad kan det finnas för "acceptabel" anledning att inte underteckna ett kort? Och hur hemskt skulle det inte kännas för just den eleven, om läraren märkte att just hans, och bara hans, namn saknades?

Nu måste denna terror få ett slut. Inget barn kan ensamt få stopp på det. Grupptrycket och rädslan att blir betraktad som avvikande är för stor. Naturligtvis är det inte heller barnens ansvar. Det är vi föräldrar som måste agera. Det är dags att vi alla vägrar ge pengar till lärarpresenter.

Även lärarna och skolledarna måste reagera. Det måste vara varje skolledares ansvar att se till så att inget barn blir utsatt för sådant här.

Varje lärare, med minsta gnutta fantasi och pedagogiskt sinne, borde för länge sedan ha klargjort för alla elever och föräldrar att presenter inte accepteras .

Varför ska vi hålla på och ge lärarna presenter? De gör sitt jobb och det får de lön för. Tycker någon förälder att läraren är värd beröm, så går det utmärkt att säga det till läraren. Ett barn som vill visa uppskattning kan rita en teckning eller skriva ett personligt brev.

Varför ska den som har svårt nog att klara de allra nödvändigaste utgifterna, tvingas hosta upp pengar till en present? Varför ska det barn som blivit orättvist behandlad av sin lärare behöva skriva sitt namn på ett kort till densamme?

Varför ska jag, som tycker att mitt barns lärare är en katastrof, behöva köpa en present till denne?

Det hela är absurt. Ingen skulle väl komma på tanken att göra en gemensam, tvingande insamling till de trevliga handläggarna på socialkontoret eller till de flitiga fastighetsskötarna?

Om jag tvingas köpa saker till lärarna, bara för att försöka undvika att mitt barn blir utfryst av klasskamraterna eller sämre behandlad av lärarna, liknar det faktiskt väldigt mycket den "beskyddarverksamhet" som vissa kriminella mc-gäng håller på med.

Ni föräldrar som håller på med detta: Försök att tänka på någon annan än er själva någon gång. Handen på hjärtat: Nog är det mer för er egen skull än för lärarnas som ni ger presenter? Försök acceptera och förstå att alla inte har råd och lust att vara med och fjäska. Försök fatta att det ni gör kan orsaka smärta hos era barns klass-kamrater.

PANK MORSA

Mer läsning

Annons