Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inramade Brynäsare

Annons

Litografin trycks i Stentryckeriet i Vikmanshyttan och Tryckarna Per-Ove och Mats Westman lägger på lager efter lager med färg. Konstnären Lars Karlsson från Nyköping har jobbat från tidig morgon till sen natt den senaste veckan för att färdigställa sitt verk.

- Att vi valde Lars beror på han är en Brynässupporter, säger Kenneth Stenholm.

Varför gillar en Nyköpingsbo Brynäs?

- Jag har alltid gjort det, från den tiden då Lars-Göran Nilsson och Tord Lundström spelade i laget, säger Lars Karlsson.

Med litografin, som ska signeras av samtliga 24 spelare i truppen, hoppas Brynäs kunna dra in pengar till föreningen. Elitseriens poängkung genom tiderna, Janne Larsson, är marknadschef i Brynäs.

- Våra 5 300 medlemmar har första tjing på tavlan, och våra 800 sponsorer, stora som små, får också chansen, säger han.

Litografin trycks i 390 exemplar och betingar ett pris på 2 800 kronor styck, blir det något exemplar över får intresserade i allmänheten möjlighet att köpa tavlan.

Tavlan är inramad med en särskild Brynäsram i svart, rött och guld som Gustafs list tagit fram unikt för just den här utgåvan.

- Att göra en litografi är svårt många gånger, det är ett tidsödande jobb att etsa in motivet, säger Lars Karlsson.

Varje färg trycks var för sig, motivet har förts ner på nio stenar efter en skiss i akvarell. Lars Karlsson lägger fett på stenen där färgen sedan ska fastna.

- Just nu är vi inne på sjätte stenen, säger Kenneth Stenholm.

Lars Karlsson började sin bana 1990 med att bokstavligt talat skapa stor konst. Han målade motiv på spinnakern till segelbåtar. Examensarbetet i konstfack bestod i en 117 kvadratmeter stor örn på ett segel. Det krävdes en hel del experimenterande innan en färg som tålde vind och väder tagits fram.

- Båten tillhörde en finländsk jordenrunt seglare, när en bild av båten hamnade på mittuppslaget i en av kvällstidningarna ramlade beställningarna in, säger Lars Karlsson.

Att krypa omkring och måla på segel slet dock hårt på knäna, så det var ett tag sedan nu.

- Nu blir det mest akvareller.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons