Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inleder hungerstrejk

Annons

Sedan det första arabisk-israeliska kriget 1948 bor ett stort antal palestinier som flyktingar i de arabiska grannländerna. Många av dem har aldrig själva bott i Palestina. De är barn eller barnbarn till 1948 års flyktingar. Trots att de har bott hela sitt liv i Libanon, Syrien eller Irak saknar de medborgarskap.

Till de grupper som prioriteras i handläggningen av den tillfälliga utlänningslagen hör somalier. Eftersom staten Somalia har upphört att fungera kan somalierna räknas som statslösa. Samer El-Saleh menar, med hänvisning till de palestinska flyktingarnas statslöshet, att också de borde tillhöra den prioriterade gruppen.

-Om svenska regeringen hade sagt att de inte accepterar statslösa som flyktingar hade vi aldrig kommit hit, säger Samer El-Saleh.

Att skicka tillbaka honom och hans kamrater till de länder där de lever som flyktingar sedan 1948 ser han inte som ett alternativ.

- Dessa länder respekterar inte de mänskliga rättigheterna. Jag har läkarintyg från Sverige på att jag blivit torterad.

Inte heller det palestinska självstyret ser han som en möjlig destinationsort. Visserligen utropade PLO en palestinsk stat 1988, som har erkänts av över hundra länder, men Samer El-Saleh anser inte att det går att kalla området stat i egentlig mening.

-Om inte Sverige vill ta emot oss söker vi asyl i något annat land. Men det vill personalen på Migrationsverket inte hjälpa oss med. Vi är fångar här, säger Samer El-Saleh.

Chefen för Migrationsverket i Hedemora, Majvor Skoglund, förklarar att beslut om uppehållstillstånd inte fattas av henne eller hennes personal.

-Vår uppgift är att se till att ni har det så bra som möjligt medan ni väntar på beslut. Men besluten fattas på annan ort.

-Då stannar vi här tills vi får prata med en beslutsfattare, svarar Samer El-Saleh.

Vid femtiden på eftermiddagen tillkallas polis som avhyser demonstranterna från lokalen. Det hela går lugnt till.

Demonstranterna är fast beslutna att stanna på trappan till Migrationsverket över natten. Några av dem är minderåriga.

-Vi försökte övertala barnen att åka hem. Men de vill inte. Det blir jobbigt, men ingenting i jämförelse med vad som väntar oss om vi blir utvisade, säger Samer El-Saleh.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons