Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlandsbanan i fokus

Annons

Region Dalarnas ledningsgrupp besökte Vansbro under torsdagen för att på plats informeras om kommunens behov. Besöket fokuserade på en återupptagen trafik på Inlandsbanan.

Peter Hultqvist, ordförande i Region Dalarna reser tillsammans med verksamhets-ledaren Sven Andersson just nu runt till alla kommuner i länet för att diskutera de frågor som är aktuella lokalt.

Region Dalarna har bland annat ansvar för vägar och infrastruktur och nationella projektstöd.

- Vår roll är att vara en utvecklingsmotor i länet, säger Peter Hultqvist.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) förde under mötet fram tanken på att lyfta frågan om en återupptagen trafik på Inlandsbanan till Region Dalarna.

- Jag känner nu att den här frågan blir mer och aktuell. Den är till nytta för Dalarna och hela Sverige, säger Gunnar Magnusson.

En upprustning av järnväg-en från Mora till Kristinehamn skulle kosta 1,8 miljarder kronor. Banan skulle då kunna avlasta trafiken norrifrån som idag går från Mora via Borlänge. Samtidigt finns det intressen i kommunen som gör att behovet av järnvägen ökar.

- Bland annat är det den nya pelletsfabriken som gör frågan intressant, säger Gunnar Magnusson.

Peter Hultqvist vill inte ställa några regionala projekt mot varandra. Det finns flera andra järnvägsprojekt som redan diskuteras.

- Den här frågan har inte varit uppe förut. Men det finns många projekt i regionen, säger Peter Hultqvist.

Lars är SM-mästare i musikfyrverkeri

Det var en enig jury som korade Lars och hans lagkamrater till svenska mästare. Det var den fjärde gången som det hölls SM i musikfyrverkeri, fyrverkeri som ackompanjeras av musik. Lars lag sköt raketer till musik av bland annat ABBA.

Juryn bestod av sex fyrverkeriproffs och 30-tal intresserade Norrköpingsbor. I juryns motivering stod det bland annat: "Ett imponerande musikfyrverkeri, medryckande och stämningsfullt".

Utöver SM-medaljer har Lars även tagit hem förstaplatser runt om i Europa.

Att vara fyrverkerimakare är bara en hobby för Lars som till vardags jobbar som elektriker.

Om man vill se hans fyrverkerikonster kan man åka till Göteborg där de ses i samband med VM i speedway på Ullevi.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons