Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inkompetent ledning"

Annons

Tidningen berättade häromdagen att socialnämndens förväntade överskott för 2001 har minskat med fem miljoner kronor och att en utredning med hjälp av Kom-rev ska genomföras.

- Underskottet för särskilt stöd var känt redan i april. Jag frågade i nämnden när tilläggsanslag skulle begäras. "Behövs ej" sade ordföranden. Han skulle ta upp frågan i ordförandeberedningen, säger Swanström.

- Budgetberedningen hade av förvaltningen fått besked om läget. Individ- och familjeomsorgens beräknade överskott var 2,4 miljoner. Kommunstyrelsen räknade inte in beloppet i nämndens hela budget, vilket den skulle ha gjort, framhåller Swanström.

Han säger att ett kvartalsbokslut på hösten skulle ha gett ytterligare besked om överdrag inom hem- och färdtjänsten.

Enligt Swanström vilar det som fullmäktige fick som underlag för budgeten -02 på falska premisser. Han talar om inkompetens i den centrala ekonomifunktionen och om omotiverade inhopp från revisionen.

- Revisorn Svante Pedersson säger att jag inte biträdde förslaget om hjälp från Kom-rev. Det är fel. Jag biträdde för att få slut på turbulensen, säger Swanström.

- Någon Kom-revinsats behövs inte, socialförvaltningen klarar detta bra själv, säger han och tillägger att revisionen svarar endast inför fullmäktige samt att revisorerna inte ska vara springpojkar åt kommunstyrelsen.

- Kommunstyrelsen har inte den statsrättsliga ställning som revisorerna inbillar sig, säger han.

Både Svante Pedersson och ekonomichefen Johan Hallin

avstår från kommentarer.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons