Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkassokrav mot kommunen

Annons

Nu får Ludvika kommun smaka på samma beska medicin som syndarna när de kommunala räkningarna inte betalas i tid. Kronofogden söker Ludvika kommun för att den inte betalat tre räkningar i tid.

I slutet av 1990-talet blev Ludvika kommun mycket uppmärksammad i svenska medier efter beslutet i tekniska nämnden att sätta ut en röd soptunna utanför huset till dem som inte betalade sina räkningar.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Förutom att inkassometoden var olaglig och stred mot så kallad god sed, så ogillades den när väl politikerna fick tänka över sitt beslut.

Men det blev skärpta betalningsregler.

Ludvika kommun som själva har som policy att skicka ut påminnelse sju dagar efter förfallodag, inkassokrav efter 15 dagar och efter 30 dagar lämna kravet till kronofogden har inte på många år funnits noterade som dåliga betalare.

Nu har tre ärenden på sammanlagt 179 770 kronor hamnat hos fogden:

19 februari 3 858 kronor från Active Inkasso & Ekonomi i Stockholm AB.

13 februari 168 215 kronor från Stim.

21 februari 7 697 kronor från Apoteket AB.

Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) och kommunen kom i fredags överens om att reglera fakturan med 158 000 kronor.

Tvisten uppstod efter Ludvikafesten 2001 och 2002 där kommunen betalat den ena och bestridit den andra.

- Det var lite besvärande, men jag känner inte till de här tvisterna. Beloppen är inte så stora bortsett från Stimtvisten, säger ekonomichef Lars Helsing som upplyser om att kommunens fakturahantering är decentraliserad och sköts av respektive förvaltning.

- I alla fallen utgår jag från att vi reglerar kraven och att vi för en diskussion. Vissa företag är i dag mycket snabba att gå till inkasso, säger Helsing.

Han tycker inte att de tre tvisterna är värda så många rader i tidningen:

- Nog reagerar man mot media alltid. Nu gör vi ett resultat som är lite positivt och det blir inte att stå så särskilt mycket om det.

- Hamnar vi på minus så blir det alltid förstasidan men jag tycker att det är bättre med positiva nyheter, säger Ludvika kommuns ekonomichef lätt irriterad efter att NLT begärt att han skulle redogöra för kommunens indrivningstempo och först var tvungen att läsa på innan han kunde svara.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons