Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkassoföretag vann över skuldsatt

Annons

En 53-årig man, som förnekat att han fått de 14 kravbrev som ett inkassoföretag uppgivit att det skickat, förlorade på onsdagen i Högsta domstolen.

HD har därmed klargjort rättsläget när det gäller delgivning till inkassoföretagens fördel.

Domstolarna har tidigare dömt på olika sätt i fall som gäller preskription av skulder. Trots att de skuldsatta personerna fått flera kravbrev har de ibland kunnat hävda att de inte blivit delgivna och skulden har därmed preskriberats.

HD:s dom blir nu vägledande för hur domstolarna ska döma i framtiden.

I slutet av 90-talet köpte 53-åringen en pendelport för 10|000 kronor, som han inte betalat. En sådan så kallad konsumentfordran preskriberas efter tre år.

Om kravbrev skickas ut till den skuldsatte bryts preskriptionen.

I det aktuella fallet har mannen utom 14 kravbrev också haft flera telefonsamtal med inkassoföretaget där parterna ska ha gjort upp om en avbetalningsplan.

Men mannen har förnekat både att han fått kravbreven och att han pratat i telefon med inkassoföretaget.

Både tingsrätt och hovrätt kom fram till inkassoföretaget inte kunnat styrka att mannen fått kravbreven och därmed hade inget preskriptionsavbrott skett.

Men HD finner det osannolikt att samtliga kravbrev skulle ha kommit bort. Mannens tillgångar får därmed mätas ut och han ska dessutom betala rättegångskostnader på drygt 50|000 kronor.

TT

Mer läsning

Annons