Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Henriksson föregick nämdbeslut

Annons

- Om nu Stefan Berg Rehab och nJoy som också var intresserade stämmer oss till tingsrätten för att vi inte handlat upp detta enligt lagen om offentlig upphandling så riskerar vi skadestånd, summerar kommunchefen Kalle Gustafson rättsläget.

Kommunchefenkonstaterar också att Företagarna i Ludvika på ett mycket kraftfullt sätt uttryckt missnöje med att inte fler än Nautilus fått chansen på att lämna anbud.

Han hänvisar också till en snarlik affär med samma företag där Västerviks kommun dömdes i nämnden för offentlig upphandling (NOU).

- Det här skulle ut på anbud, i serviceavtalet finns det reglerat hur kommunens ersättning ska bli från anläggningarna och då är det inte bara fråga om ett hyresavtal.

- Så risken för skadestånd är stor. Om nu företagen stämmer oss så kan vi tvingas att betala ett skadestånd som är stort som den vinst de gått miste om.

- Henriksson gör en massa bra saker men ibland går det för fort. Vi kan inte hålla på att springa efter honom och sopa igen efter honom, säger kommunchefen.

Tillförordnade förvaltningschefen, Tommy Molin, konstaterar att det inte finns ett enda beslutsdokument på förvaltningen om Nautilusaffären.

- Det här har Ingvar Henriksson gjort helt på egen hand, säger Molin, efter att ha konsulterat ett par av förvaltningens kanslister. Också sporthallschefen, Hans Gerlström, säger att avtalet med företaget är helt Ingvars Henrikssons förtjänst.

Den blivande förvaltningschefen Helene Lis har undertecknat serviceavtalet med Nautilus.

- Ja det är min namnteckning som finns där. Den hade inte funnits där om jag hade satt mig in i ärendet. I dag vet jag bättre, säger hon.

Lis berättar att Tommy Molin var sjukskriven när avtalet skrevs den 1 december i år.

- Nämndordförande sa att jag skulle följa med för han hade inte rätt att underteckna avtalet, säger Lis, som förklarar att hon handlade i god tro att ärendet var berett av Molin och Gerlström.

Att Lis inte har delegationsrätt att teckna avtal på denna nivå är också en del i problematiken.

Också fastighetschefen Stefan Andersson fick muntligt uppdraget att underteckna hyreskontraktet med Nautilus.

- Något skriftligt beslutsunderlag har inte jag sett. Allt gick väldigt fort, i och för sig har vi på tekniska kontoret rätt att teckna hyresavtal. Vi hyr ut hela Sporthallen till kultur och fritid och de kan i sin tur göra vad de vill i lokalerna men de saknar juridisk möjlighet att teckna hyresavtal så där kom jag in.

- Kultur och fritid har drivit detta och det är nog som Helene Lis säger i den här affären, säger Stefan Andersson.

NLT kontaktar Anders Börjesson på nJoy och delger honom avtalen. nJoy som fram till för ett par månader sedan led av ett företagsnamn snarlikt Nautilus juridiska namn Medic konstaterar att de hade kontakt med sporthallschefen och de hade hoppats på att få lämna ett bud i konkurrens med andra.

- Det är så det går till i andra kommuner.

- Om vi ska stämma kommunen vet vi inte i dag, det ska jag prata med min chef om, säger nJoys Anders Börjesson, som efter att han läst avtalet ifrågasätter varför kommunen slutit ett så ofördelaktigt avtal med hans konkurrent:

- Vårt företag erbjuder samma service. Kommunen skulle lätt kunnat få ut 20-30 procent mer om de hyrt ut till oss, säger Börjesson, som retar sig på att han inte ens fick chansen att diskutera sitt upplägg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons