Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Carlsson: S måste bli tydliga

Annons

Förre statsministern Ingvar Carlsson (s) spår i en ny bok skärpt konflikt om fördelningspolitiken.

Han vill att socialdemokraterna blir mer ideologiska.

Carlsson och Anne-Marie Lindgren, utredningschef i Arbetarrörelsens Tankesmedja, presenterade på torsdagen boken "Vad är socialdemokrati?" Bland annat pekas partiets framtida ideologiska utmaningar ut.

En risk för ökade konflikter om fördelningspolitiken förutspås. Orsaken är att anspråken på skattefinansierade tjänster väntas öka, samtidigt som det inte är självklart att skatterna går att höja. Därför anser de två författarna att staten måste behålla kontrollen över hur skattepengarna används. De varnar för att alltför många skattefinanisierade privata alternativ i vård, skola och omsorg leder till att politikerna förlorar möjlighet att satsa resurser där de bäst behövs.

Kraven från den "välutbildade och välavlönade" medelklassen på större valfrihet och fler alternativ ses i boken visserligen som rimliga, men det påpekas att det inte nödvändigtvis finns pengar för det.

"Det kräver att socialdemokratin vågar vara tydlig om att det är nödvändigt att prioritera", skriver Carlsson och Lindgren. De anser att partiet måste skilja på vilka tjänster som ska anses grundläggande i välfärdssystemen och vilka som ska ses som extra påbyggnad. Skolan nämns som exempel. Den måste kunna ge individuellt anpassade möjligheter till stödundervisning, men kan inte erbjuda ett obegränsat utbud av skolor.

Även bristen på miljövänlig energi kommer, enligt Carlsson och Lindgren att ställa krav på skärpt fördelningspolitik. För att minska hushållens energiförbrukning så kan prishöjningar behövas, men det kan drabba de fattigare hushållen hårt. I boken pekar man på att det kan bli nödvändigt att minska energibolagens vinstmarginaler.

Ingvar Carlsson anser att socialdemokraterna måste lyfte fram sin ideologi mer och tycker att den praktiska politiken fått dominera för mycket.

Enligt honom så har de ideologiska skillnaderna mellan partierna skärpts efter valet 2006. Carlsson anklagar de borgerliga för att vara dogmatiska när det gäller privatisering och försäljning av statliga bolag.

TT

Mer läsning

Annons