Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar är förföljd av 3G-master

Annons

Han flydde till familjens fäbodställe och trodde sig säker.

Men i "ödemark" kring Finngärdet-Logärden förföljs Ingvar av en ny 3G-mast som för tredje gången tvingar honom att flytta.

- Vart ska jag ta vägen! Det syns ingen måtta på eländet. Ingen vill tro en, man blir betraktad som psykiskt instabil. En av samhällets utstötta!

Åkaren Ingvar Andersson, 49, klappar om tollaren Wilma. Sjumånaders krabaten håller husse sällskap i fäbodstugan. Snön lyser kritvit utanför fönstren. Veden knastrar i spisen och när skymningen faller tänder Ingvar fotogenlampan. Det mesta ser ut som vanligt, men telefonen är elsanerad. Här finns varken tv eller vanlig radio. Transistorn kablar ut senaste nytt om och kring världens alla hörn.

Hemma tillsammans med familjen i Rupstjärn kan Ingvar inte existera mer än korta perioder.

- Jag valde att fly med mina besvär. Ingvar döljer inte att han är ledsen och besviken.

- Min familj måste ju få leva under "normala" villkor, lampor, elspis, tv, telefon... men all elektricitet gör mig utslagen och orkeslös.

Man känner sig klämd, nästan utstött av allt från myndigheter till vänner och bekanta.

- Fäboden blev min räddning, här utan el och närliggande strålning mår jag bättre. Men mast-eländet tycks förfölja mig. 300 meter bort från min fäbodstuga är det klartecken för bygglov till Finngärdesmasten.

- Och för mig - flyttlass för tredje gången. Tala om hopplösa villkor.

Ingvar har överklagat utbyggnaden av 3G-master till alla instanser, regering, riksdag och på lokalt plan med skrivelser och telefonsamtal.

- Men ingen tycks reagera. Pengar styr utbyggnaden av master och mobilnät.

Ingvars hälsa började vackla för några år sedan. Sjukskriven från och till tvingades Ingvar till slut inse att han måste avveckla sitt åkeri.

- I början anade jag inget samband mellan el och mitt hälsotillstånd. Och ingen doktor kunde förklara mina besvär, hjärtklappning, yrsel och illamående. Själv skrämdes jag av min förlust av närminnet.

Flera gånger blev jag sittande i bilhytten för att jag inte mindes vilket uppdrag jag skulle uträtta. Jag misstänkte samband med mobilen och fick snart erfara att listan kunde göras längre.

När masten rests i Rupstjärn kunde Ingvar inte längre arbeta ute på sin gård. Hjärtat pumpade oroväckande, benen bar inte vid sidan om yrsel och illamående. Föräldrarnas fäbodställe blev Ingvars vardagsräddning.

Nu står han inför nytt hot om ny 3G-mast i Korsheden-Logärden.

- Jag känner mig förtvivlad, för att inte tala om min familj. Vi tvingas till ett särbo-liv. När masten rests måste jag hitta plats för nytt boende. Falu kommun "förvisar" oss elöverkänsliga till Nyssjön. Åtta mil enkel resa, 16 mil tur och retur från familj och barn.

- Jag hoppas varje dag att helvetet ska vara över! Och att jag som elallergiker ska bli trodd eller frisk.

Faktaruta:fakta | elallergi

Hundratals människor i Sverige lider av elöverkänslighet.

Elöverkänsliga i länet samlas inom Elöverkänsligas förbund, med årsmöte i Mockfjärd 15/2 -03.

Läkaren Ulrika Åberg i Skövde har i skrivelser till regering och riksdag varnat för samband mellan ökad ohälsa och utbyggnad av mobiltelefoni, GSM-nät, 3G-master.

Forskare och politiker har börjat sätta ökade sjukskrivningstal i samband med mobiltelefonins utbyggnad.

I tv-programmet Debatt i höstas varnade Karolinska institutets docent Olle Johansson för riskerna.

Sömnforskare Torbjörn Åkerstedt vid samma institut har i studier påvisat försämrad sömn för den som sover intill en elektrisk väckarklocka. I sena resultat visar det sig att första sömncykeln störs om man strax innan insomnandet talat i mobiltelefon.

I "sanningsboken" Svart på Vitt, med röster och vittnesmål kring elöverkänslighet lägger forskare/läkare fram fakta. Boken är sammanställd av Rigmor Granlund-Lind och John Lind.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons