Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid och Gustav i centrum

Annons

- Jo visst är jag både positivt chockad, rörd, glad och smickrad. Att få den här utmärkelsen är fullt jämförbart med ett OS-guld, menade Ingrid när vi smyg-intervjuade henne bakom vedkasten vid Runnbergsgården några minuter innan hemligheten nådde den stora publiken som bänkat sig.

De hade just avnjutit ett förnämligt program av byns stolthet, Saxdalens Manskör och sett unga Emma Broberg - dotter till dirigent Roger - ta emot ett stipendium för sin musikalitet samt lett i bevis att valet av stipendiat var befogat, genom att spela en låt på sin fiol.

Ingrid Arvidsson fick kroken för sitt mångåriga ordförandeskap i föräldraföreningen och för sitt stora engagemang för Saxdalens skolas bevarande, avslöjade hennes företrädare, Jens Beronius, i förtroende före överlämnandet.

Ingrid själv avslöjade att hon tillhör den sort som är inflyttad till Sveriges Längsta By.

Hon gifte sig med Nestor Arvidssons Torbjörn och blev rävvåling på riktigt.

Detta trots att hon bara bott i byn i 24 år nästa månad.

Det brukar ta 25 att bli betraktad som rättfôrs rävvåling.

Att valet av krokmottagare var populärt var inte att ta miste på. Byns skola har under ett antal år levt med kniven på strupen, om man får säga så, och varje insats för att bevara den är ett hjältedåd.

Det är ett fint sällskap Ingrid hamnat i. Lars Åhlström, Olle Wallman, Kerstin Byström, Bengt Emil Johnsson och Jens Beronius heter tidigare mottagare.

Om detta är en uppräkning av idel kända namn och personer så fick publiken också för första gången träffa Gustav Rosén, den Gustav Rosén som blev historiens första Årets Saxdalsbäbis (fast egentligen borde det ju heta Årets Rävvålunji...).

Som bekant utlystes för ett år sen en trivsam tävling som gick ut på att (eventuellt) säkerställa byskolans fortbestånd genom att bidra till framtida elevkår, ett påhitt som väckte en viss uppmärksamhet.

Föräldrarna Märit Heij och Magnus Rosén och deras son blev vederbörligen uppvaktade. Gustav som bäbis och Märit och Magnus för god familjeplanering.

Gustav fick bland annat ett insamlat penningbelopp insatt i en aktie-fond.

Saxdalens yngste aktieägare?

Samtidigt avslöjades datum för nästa års Saxdalsbäbis.

6 juni 2005 är numera inte bara Svenska Flaggans dag och nationaldag.

Det är också planerat datum för ankomst av ännu en ny medborgare i Saxdalen.

Trivselfaktorn var hög vid arrangemanget.

Älvan Hagberg bidrog också till underhållningen till allmän belåtenhet.

Man kunde storögt beundra en veteranbilsexponering eller handla på sig hantverk och saft av byns hembrygdsförening.

Där satt Åke Åhlström och Maj-Britt Hahne och slaprade skrönor om gamla Rävvåla och invid Sjöstrands Surrac sågs en sentida ôppegårds Manne (Hans Boman) i samspråk med Nestor Arvidsson.

Det var precis som det ska vara vid Saxdalens Dag, den stora hemvändardagen för rävvålingar i förskingringen och nyblivna bybor.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons