Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid har koll på vädret

Annons

Solen blänker i vattnet nere vid strandpromenaden. Ingrid Eronn har firat midsommar hemma i Leksand och på sätt och vis är hon glad att det var dåligt väder på midsommarafton.

- Jag hade förutspått att det skulle regna, så när det blev så kunde jag pusta ut, säger hon.

För tre år började Ingrid på SMHI i Norrköping och sedan i mars jobbar hon 25 procent av sin arbetstid som väderpresentatör på SVT:s morgon- och lunchsändningar. Oftast blir det fyra, fem dagar i månaden på tv, och det tycker hon är lagom.

- Det är kul att få lite variation, samtidigt som jag har min trygghet i anställningen på SMHI.

Ingrid brukade presentera vädret en dag i veckan på regionala Östnytt och en dag i höstas ringde hon SVT:s Pär Holmgren för att se om de kanske behövde hjälp på riks-tv. Det gjorde de, visade det sig. John Pohlman hade just gått i pension och det fanns luckor att fylla.

- Det är jättespännande, helt annorlunda än på Östnytt. Det är större eftersom man ska få med vädret i hela landet.

Är det svårt?

- Nej, det är ju vad jag är utbild-ad till. Men rent praktiskt kan det vara svårt. Chroma-skärmen jag står vid är tom, kartorna läggs på utifrån. Istället ska jag titta på kartan på en monitor bredvid samtidigt som jag pekar.

Intresset för väder har funnits länge. Ända sedan pappa Ulf släpade med henne till flygfältet i Siljansnäs när hon var yngre.

- Jag skulle ta segelflygscertifikat och då ingår det teori i meteorologi. Man är ju väldigt beroende av vädret när man flyger. Jag tyckte att det var spännande och lite annorlunda så jag bestämde mig för att satsa på det efter gymnasiet.

Det blev fem år på matematik-naturvetarprogrammet i Uppsala, varav två år meteorologi.

Nu består hennes vardag av att göra grundprognoser och skicka dem till SMHI:s olika avdelningar som i sin tur förädlar dem och säljer vidare till tidningar, energibolag, jordbruk och andra. Till sin hjälp har hon avancerade datorer som läser av väderläget och gör en prognos enligt fysikens lagar. Hon utfärdar varningar vid extremt kraftig vind, snö eller regn. Och hon har beredskapstjänst om det skulle ske en kärnkraftsolycka eller bli översvämning och det behövs väderprognoser.

Dessutom hörs hon ibland i radio när hon läser land- och sjöväder.

- En del tycker att jag ska prata mer dalmål, det försvinner lite när jag läser. Jag försöker tänka på det i tv.

Vad tycker du om att folk alltid vill prata väder med dig?

- Jag tycker bara att det är roligt. Alla berörs av vädret och man har alltid något att prata om. Däremot gillar jag inte folk som säger "ni har alltid fel" utan att ha belägg för det. Det är inte sant.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons