Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget vänsterprassel för c

Annons

- De orättvisor vi ser runt omkring oss, varje dag, bär socialdemokratins tecken. Är det då med socialdemokraterna vi ska förändra? Mitt och centerpartiets svar är nej, sade Olofsson.

Runt 300 centerpartister, med partiledaren Maud Olofsson, är samlade i Borlänge till de så kallade kommundagarna, en av de viktigaste centerträffarna under detta valåret.

Gruppledarna från alla kommuner och landsting har bjudits in. Många av dessa kommunpolitiker samarbetar just nu med socialdemokrater.

Men det är inget som bekrymrar Maud Olofsson:

- Det är alltid det politiska innehållet som är det viktiga. Och det finns en brokig samling samarbeten i kommunerna. Det handlar mycket om personkemi.

Centern är ett stort parti på kommunnivå. I 52 kommuner styr centern.

Men i riket och riksdagen är det sämre. Mycket sämre.

Varför?

- Vi har väldigt många duktiga kommunpolitiker, som på ett tydligt sätt för ut vår politik på det kommunala planet. Men vi har kanske varit för dåliga på att koppla ihop det med att det också är viktigt att vi har en stark rikspolitik. Men det kommer att bli skillnad nu, det känner jag en sån här dag. Sambandet mellan lokala politiker och rikspolitiker är större nu, säger Maud Olofsson.

Ett sätt att locka fler väljare är att knyta till sig lokala kända personer. Mora är ett exempel på detta. Något som partisekreteraren Jöran Hägglund tycker är bra.

- Så länge det inte handlar om att bara använda kändisar i ett skyltfönster för att locka väljare. Annars är det mycket bra att vi kan bredda oss, att få in folk som inte är skolade i vår rörelse. Vi får då in helt andra erfarenheter, personer med andra perspektiv.

- I Mora har man lyckats knyta till sig personer som verkligen vill något, som kan vara med och styra inriktningen i politiken. Vi kan inte räkna med att alla som står på valbar plats ska sympatisera med oss till 100 procent, det går bara inte. Huvudsaken är att man har våra värderingar och vår inriktning, säger Hägglund.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons