Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget väder dåligt nog för Gösta

Annons

Furudals grader är noggrant dokumenterade. Sedan 1989 har Gösta Hjort läst av termometern dagligen. På diagrammet över augusti 2002 kan man avläsa högsta temperatur någonsin ett visst datum, lägsta gradantalet och medeltalet. Samt den nyss uppmätta värmen naturligtvis.

- Det är inget vetenskapligt, jag läser bara av på mina enkla instrument, säger Gösta blygsamt.

Några vänner som har stuga i närheten tar del av resultaten, men annars stannar den mång-åriga undersökning innanför hemmets väggar.

- Jag har länge tyckt att det är intressant att följa temperaturen, men tidigare skrev jag bara upp det. Sedan hjälpte en vän mig att göra fina datadiagram av det hela, berättar Gösta.

Han och hustrun Millan är pensionerade och tycker att man måste sysselsätta sig med något på dagarna. När Gösta inte följer termometern sköter han trädgården, plockar bär eller sköter skogen. Millan löser korsord. På köksbordet ligger en hel hög färdigifyllda kryss och väntar på att skickas in. När hon kör fast tar Gösta över och så samarbetar de framgångsrikt. De har vunnit priser både hos Falu Kuriren och Dagens Nyheter.

- Vi läser mycket också, säger Millan.

Över 3 000 böcker trängs i hyllorna som täcker väggarna. Gösta har gjort ett kartotek där man kan hitta rätt både genom titel och författarnamn. Alla hyllor är förstås numrerade.

Sommaren som verkat så varm hittills har inte utmärkt sig enligt Göstas mätningar. Den första veckan i juni slår kurvan nästan i taket, men annars är det inte många rekorddagar.

De utskrivna diagrammen ligger i en oordnad hög och hunden är nästan på väg att äta upp ett. Gösta tycker inte att det är något märkvärdigt han sysslar med.

Vad händer om du inte kan läsa av termometern en dag?

- Då får det väl bli ett litet hål i mätningarna, säger Gösta.

- Men Gösta, vi har väl inte rört oss på fyra år, säger Millan.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons